BLOGGER OLMAK İÇİN...

   Blogger olmak için... Bu başlık biraz eksik gibi değil mi? Sence bu başlık nasıl tamamlanmalıydı? Örneğin "blogger olmak için ne yapmalıyım?" gibi bir başlık daha iyi olmaz mıydı? Belki de "Blogger olmak için bilinmesi gerekenler" olmalıydı! Ya da "Blogger olmak için ne kadar para lazım?" bir başka başlık olabilirdi... Evet bu tercihi sana bırakacağım. Ben bu makalemde "Blogger olmak için..." cümlesindeki boşluğu bir çok soru ile dolduracak ve bunları cevaplandırmaya çalışacağım. Öyleyse soru ve cevaplarıyla "blogger olmak için" makaleme başlayayım:

Blogger Olmak İçin


1- Blogger Olmak İçin Sahip Olmam Gereken Özellikler Nelerdir? 

   Sanırım blog yazmaya karar verme aşamasında kendime sorduğum ilk sorulardan biri buydu. Bloggerların özel bir yeteneği olabilir mi? Sadece okuma ve yazma bilmek yetmez miydi? Zaten ne yapıyorsun ki? Yaz, yaz ve tekrar yaz. İşte bu kadar basit (mi acaba?). 

   İlk bakışta bu kadar basit gözükse de aslında bazı karmaşık durumlar da var. Bu makalede tüm bu karmaşık durumların üstesinden gelmek için bir takım ipuçları bulacaksın. Şimdilik sahibi olman gereken özellikler arasında "yazı yazmayı sevmek" olarak kabul edebilirsin.

anahtar kelime seçimi


2- Blogger Olmak İçin Motivasyon Kaynağım Ne Olmalı?

   Blog açmaya nasıl karar verdin? ( "Blog Açarak Para Kazanılır mı" makalemi okuyarak karar verdiğini umuyorum:-)  ). Eğer amacın blog yazarak ya da makale yazarak para kazanmak ise benim için sorun yok elbette. Ancak unutma ki para sadece bir sonuç. Diğer bir değişle makale yazarak para kazanmak çok kolay olmayacak (özellikle yeni başlayan sen için...). Bu durumda motivasyonunu doğrudan para kazanmaya bağlarsan bir noktadan sonra koparsın. 

   Peki ne yapmak lazım? Belki de öğrenmek istediğin şeylere odaklanmalı ve bu öğrendiğin şeyleri başkaları da öğrenmek istiyor mu bunu araştırmalısın. Böylece öğrendiklerini onlarla paylaşarak daha fazla motive olabilirsin. Bu sana biraz romantik gelmiş olabilir. Ancak unutma ki senin bulduğun cevapları onlar hala arıyor. Bu cevapları onlara sundunda takdir edilecesin, yazıların paylaşılacak ve daha motive olacaksın. Yine de bir motivasyon kaynağı arıyorsan bence BU MAKALEYE bir göz atmalısın.

3- Blogger Olmak İçin Yapılması Gereken İlk Şey Nedir?

   Eğer youtube kanalımı takip ediyorsan ya da daha önceki bloggerlık ile ilgili makalelerimi okuduysan bu sorunun cevabını tahmin ediyor olmalısın! Blogger olmak için yapman gereken ilk şey blog açmadan önce bloğunun konusuna karar vermelisin. Bloğunda neler işleyeceksin? Teknoloji ile mi alakalı bir blog olacak yok sa modayla mı? Belki de yemek tarifleri ile ilgili olacak belki de çocuk gelişimi ile ilgili... 

   Blog açmadan önce herhangi bir konu belirleyemezsen bu blog muhtemelen senin için sadece bir günlüğe dönüşecek. Elbette bu da bir tercih meselesidir. Ancak yazdığın makalelerin başkaları tarafından okunmasını istiyorsan ve bunu gelecekte ticari bir değere dönüştürmek istiyorsan mutlaka blog konusunu belirleyerek işe başlamalısın!

4- Blogger Olmak İçin Ne Kadar Sermaye Gerekiyor?

   Teorik olarak bakacak olursak aslında sermayen olması gerekmiyor. Zira blogger ya da wordpress gibi platformlarda kendine ait bir kişisel blog sitesi kurarak işe başlayabilirsin. Böylece ne alan adına ne de hosting sağlayıcısına para ödemezsin. Diğer bir seçenek ise medium.com.  Medium'da da kendine ait makaleleri yayınlayarak geniş kitlelere ulaşman mümkün. Ancak gelir elde etmen imkansız. Bu yüzden medium'u bilmeni isterim ancak kullanmanı tavsiye etmem. 

amazon satış ortaklığı



   Az önce de belirttiğim gibi teorik olarak sıfır sermaye ile bu ieş girişebilirsin. Ancak işi biraz daha profesyonelliğe dökmek istersen, alan adına, hostinge ve ssl sertifikasına ihtiyacın olabilir. Elbette alacağın alan adı bu saydığım ihtiyaçlar arasında değişken bir fiyata sahip yine de (tr.godaddy.com üzerinden kontrol edebilirsin!) profesyonel e posta, tam alan adı gizliliği ve koruması ayrıca alan adı ile birlikte yıllık 180 tl gibi bir maliyeti var. Tabi profesyonel e posta ve tam alan adı gizliliği ve korumasını hariç tutarsan bu durumda fiyat 75 tl'ye düşüyor(Elbette bu fiyatlar seçeceğiniz alan adına ve döviz kurlarına göre değişebilir!).

   Peki profesyonel bir blogger olmak için yapman gereken tek masraf alan adı ve hosting hizmeti satın almak mı? Elbette hayır. Hepimiz bir blog sitesi açtıktan sonra işimizi büyütmek ve gelirlerimizi artırmak için daha fazla kitleye erişme isteriz. Bu nokta da sosyal medya uzmanlarıya, seo uzmanlarıyla hatta sosyal medya influencerlarıyla çalışmamız  gerekebilir. Elbette bu tür yatırımlar için henüz çok erken. Özellikle yeni başlangıç yapacaklar için gereksiz bile diyebilirim. Ancak bu işin özünde bu tür yatırımlar da söz konusu. Diyelim ki tüm bunları geride bıraktık. Yine de kendi çabalarımla daha fazla kitleye erişmek için yapabileceğim bir şeyler yok mu diyecek olursan elbette var. Bunun için arama motoru reklamcılığını kullanarak google'da reklamlar yayınlayabilir ya da facebook gibi sosyal ağlarda reklamlar yayınlayabilir ve kitleni büyütebilirsin.    

5- Blogger Olmak İçin İlle de Kendime Ait Bir Websitem Olması Gerekiyor mu?

   Elbette HAYIR! Az önce de belirttiğim gibi medium gibi platformlarda hem Türkçe hem de farklı dillerde içerik üretebilirsin. Sadece  mediumda değil. Aynı zamanda reddit ve quara gibi platformlarda da içerik üretebilirsin. Ancak bu iki platformda forum niteliği taşıdığı için aynı zamanda İngilizce olduğu için verimli olmayabilir. Diğer bir değişle çok uzun makaleler pek tercih edilmez. Diğer taraftan başka blog sitelerinde konuk yazar olarak da içerikler üretebilirsin. Hatta yazdığın makaleler karşılığında ödeme yapan platformlar da mevcut. Ama asıl önemli olan bu değil. Eğer kendine ait kişisel blog sitesi kuracak olursan senden daha fazla ziyaretçiye sahip bu platformlardan kendi sitene de link vererek bloğunu büyütebilirsin.

Sermayesiz para kazanmak



   Kendine ait platform kurmanın en büyük avantajı üreteceğin gelir modellerindeki çeşitlilikten kaynaklanıyor. Örneğin medium gibi platformlarda affiliate'i olduğunuz platformların linkini paylaşmanız bir takım şartlara bağlı. Ayırca google reklamları aracılığıyla da gelir elde etmeniz söz konusu olmuyor. Tüm bu gelir modellerinden yararlanmak için kendinize ait bir platform kurmanız gerçekten de önemli.(Bloğunuzdan gelir elde etmek için daha fazla bilgi istiyorsanız BURAYI TIKLAYIN!)

6- Blogger Olmak İçin Hazırda Bir Kitlem Olması Gerekiyor mu?

   Olsa ne güzel olurdu! Ancak blogger olmak için elbette hazırda bir kitlen olması gerekmiyor. Ancak para kazanmak istiyorsan elbette bir kitlen olması gerekli. Ancak bunun için acele etme çünkü bu iş modelini yapan hiç kimse hazırda kitlesi olan kişiler değil! Elbette ünlü bir iş adamıysan, tanınmış bir kişiliksen işin rengi değişir. Bu durumda sağlam bir başlangıç yapmış olursun. Ama unutma ki herşeyin bir sıfır noktası vardır. Şu anki durumunu bir düşün. Hep aynı yerde miydin?

Dijital pazarlama nedir


7- Blogger Olmak İçin Hangi Araçlara İhtiyacım Olacak?

   Bu makalenin başlarında sana bahsettiğim bir konu vardı: "Blogger olmak için hangi özelliklere sahip olman gerekiyor? ". Ben bu soruyu kısaca "yazmayı sevmek" olarak cevaplandırmıştım. Şimdi bir kaç sorum daha olacak. Yazmayı seviyorsun ama insanlar senin yazdıkların ile ilgileniyorlar mı? Diğerlerinin de ilgisini çekecek makaleleri nasıl yazacaksın? Peki ilgi çekici makaleler yazdığını kabul edelim. Diğerleri makalene nasıl ulaşacak? Diğer bir değişle nasıl keşfedileceksin? Sırasıyla bu sorular ıcevaplamaya çalışacağım:

   Öncelikle ilgi çekecek makaleler nasıl yazabilirsin sorusunu yanıtlayayım: Elbette bir blog yazısını okunur yapan bir çok faktör olsa da kişilerin blog yazısını takip etmekte iki amacı vardır. Bunlardan biri eğlence iken diğeri örenme gereksinimidir. Örneğin okuduğun bu makale öğrenme ihtiyacını karşılamak amacıyla yazıldı. Ancak sorun şu ne öğrenmek istiyorlar. Bunu tespit etmek için temel aracımız google anahtar kelime planlayıcısıdır. Google anahtar kelime planlayıcısını kullanarak sen de kitlenin neler öğrenmek istediğini tespit edebilir ve bunun sayesinde ilgi çekici kullanıcıların okumak isteyeceği içerikler üretebilirsin. Elbette anahtar kelimeleri tespit etmen yeterli olmayacak. Bu anahtar kelimeleri nerede ve nasıl kullanman gerektiğini de bilmek zorundasın. Bunun için REKABETÇİ ANAHTAR KELİME BULMA makalemden faydalanabilirsin: İşte makalenin tam linki: https://internettengeliryontemleri.blogspot.com/2020/10/anahtar-kelime-bulma.html

   Bir diğer kullanacağın araç ise google trendler'dir. Bu araç ile kullanıcıların google arama motorunda neler arattıklarını konu konu tespit edebilirsin. Böylece bloğunuzda yazacağınız makale konularını belirleyebilirsiniz. Özellikle sponsorlu içerikler oluşturuyorsanız ya da ürün inceleme ile ilgili bir takım makaleler oluşturuyorsanız, bu ürün ve hizmetlerle ilgilenen bölgeleri tespit edebilir, sadece bu bölgede yaşayan kişilere içeriklerinizin erişmesini sağlayabilirsiniz(Elbette reklamlar sayesinde...).

    Kullanacağın en yararlı araçlardan bir diğeri ise google analytics'dir. Google analytics sayesinde kullanıcıların sitenizde nasıl hareket ettiğini tespit edebilirsiniz. Örneğin nereden geliyorlar, hangi makalenizi daha çok okuyorlar, sitenizde ne kadar zaman geçiriyorlar gibi bir çok faydalı bilgiye erişebilirsiniz. Böylece içeriklerinizi optimize etme şansını yakalarsınız.

   İhtiyacın olacak bir diğer araç da yine google'a ait olan search console'dur. Bu platform aracılığı ile sitenin performansını gözlemleyebilirsin. Örneğin siten hangi anahtar kelimelerde google'da kaçıncı sırada yer alıyor? Tüm blog yazıların indekslendi mi? Hangi websiteleri sana backlink veriyor? Tüm bu bilgileri yine google search console'dan edinebilirsin.

8- Blogger Olmak İçin Ne Tür Teknik Bilgiye İhtiyacım Olacak?

   Blogger olmak için genel olarak java, python, c# gibi programlama dillerini bilmeni gerektiren teknik bir bilgiye ihtiyacın yok elbette. Ancak yine de html 5.0 hakkında temel bilgilere sahip olman avantaj yaratacaktır. Eğer kendine ait bir site kuracak ve bunu kendin kodlayacaksan durum değişir. Bu durumda öğreneceğin en basit yapılar css3,html5 ve Javascript olacaktır. Bunun yanında web uygulaması yerleştirmeyi düşünüyorsan sitene, Java ve Python gibi dilleri de öğrenmen gerekebilir. Yeni başlayan biri için gerek varmı dersen bence HTML 5.0 dışında herhangi bir şey bilmene gerek yok!     
   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amazon Satış Ortaklığı Nedir Nasıl Yapılır?

Anahtar Kelimelerin Önemi ve Rekabetçi Anahtar Kelimeleri Bulmak

Dropshipping Nedir - Dropshipping Nasıl Yapılır ?

Satış Ortaklığı Nedir - Satış Ortaklığı İle Online Nasıl Para Kazanılır? - Satış Ortaklığı Veren Siteler ve Networkler

Amazon İle E-Ticarete Atılmak

İnternetten Para Kazanma Yöntemleri

Pinterest Nedir - Pinterest Nasıl Kullanılır - Pinterest İle Para Kazanmak

EIN Numarası Nedir, EIN Numarası Neden ve Kimler İçin Gereklidir?

Backlink Nedir Backlink Alabileceğiniz En Kaliteli Türk ve Yabancı Siteler