Dropshipping Nedir - Dropshipping Nasıl Yapılır ?

Dropshipping Nedir - Dropshipping Nasıl Yapılır ?


Dropshipping nedir ve dropshipping nasıl yapılır sorularına yanıt vereceğimiz bu yazımızda dropshipping ile ilgili tüm detayları bulacaksınız. Dropshipping stoksuz e-ticaret yöntemi olarak bilinmektedir. Tabi stoksuz e-ticaret yöntemi olunca kulağa oldukça cazip geliyor. Çünkü daha düşük bütçeyle yapılabilecek bir online iş modeli olduğu düşüncesi hemen aklıllarda beliriyor. Ancak işin içine girdiğimde bunun böyle olmadığını anladım. Sistem nasıl çalışıyor? Elbette platformdan platforma kullanacağınız uygulamalar ve yönetmelikler farklılık gösterse de kısaca şöyle bir iş modelinden bahsediyoruz: 

   
Ticaret yapmak istiyorum dediniz ve stok yapma zorunluluğu olmadığı için dropshipping yapmaya karar verdiniz. Süreç artık şu şekilde ilerleyecektir. Herhangi bir toptancı, fabrika ya da küçük bir imalatçıyla anlaşma yapıyorsunuz. Ardından bu anlaşma yaptığınız firma, toptancı ya da fabrika size stok durumunu bildiriyor. Sizde onun mallarını çeşitli platformlarda pazarlıyorsunuz. Satış olduğu an sizde tedarikçinize dönüyor ve ona sipariş veriyorsunuz. Anlaşmış olduğunuz firma da bu siparişi sizin adınıza müşterinize gönderiyor. İşte süreç kısaca bu şekilde tarif edilebilir. Her ne kadar basit gözükse de gerçekten çok fazla detayın olduğu bir iş modeli. Ayrıca güvenilir bir partner bulmanız da bir o kadar kritik bir konu. Çünkü hem stoklarını sizinle düzenli olarak paylaşmalı hem de lojistik sürecini çok iyi yönetmeli. Eğer gönderimde bir gecikme yaşanırsa veya stokta olmayan malı pazarlarsanız işte o zaman başınız belada demektir. Peki bu iş modeli ile ilgilenen arkadaşlarımız bu iş modelini nerede ve nasıl uyguluyorlar? Doğruları ve yanlışları nelerdir?  Dropshipping iş modeli ile para kazanmaya çalışan çoğu arkadaşımız bunu online para kazanma modeli ile karıştırmaktalar. Peki ama dropshipping'de online para kazanma modeli değil mi? Elbette dropshipping'de online para kazanma modelidir. Aynı zamanda bir ticaret modelidir de. Bu da bu işin herkez tarafından yapılmasını kısıtlıyor malesef. Nedenlerine değinmeden önce istersen dropshipping iş modeli için kullanabileceğimiz platformlardan bahsedelim:



Dropshipping İş Modeli İçin Kullanabileceğiniz Platformlar:








1- Wordpress - Woocommerce: 



Wordpress'in Woocommerce eklentisini kurarak e-ticarete daha doğrusu dropshipping'e atılabilirsiniz. Woocommerce eklentisi ile kolayca mağaza oluşturabilir ve arka tarafta sizin için çalışan bir ödeme sistemi entegre edebilirsiniz. Ancak baştan uyarayım Woocommerce eklentisini elbette sanal post gibi kullanamazsınız. Bunun için yine sanal post sağlayan aracılarla veya çalıştığınız bankanın sanal post uygulamasıyla yola devam etmelisiniz. Tabi ki bu sanal postları tedarik edebilmek ve sitenize entegre edebilmek için ticari bir kimliğinizin olması gerekiyor. Bireysel olarak sanal postları kullanmanız mümkün gözükmüyor. En azından bir aracı kuruluş ile anlaşmanız gerekmekte.







2-Shopify :

Shopify dropshipping yapmak için kullanabileceğiniz bir başka uygulama. Nedendir bilinmez ancak stoksuz satış yapmak isteyen kişilerin en sık kullandığı daha doğrusu kullanmaya çalıştığı platformlardan biri. Mantık olarak shopify'ı woocommerce'den ayıran en büyük özellik, oberlo ile senkronize çalışması. Ayrıca butik mağazaların bir çoğu da shopify'ı tercih etmekte. Elbette tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden bir diğeri de shopify'ın affiliate marketerlerinin diğer bir değişle satış ortaklarının üstün pazarlama yetenekleri. Bir çoğu youtube gibi sosyal medya mecralarından binlerce yüzbinlerce dolarlık satış yaptıklarını gösteren videolar çektikçe (doğruluğundan veya yanlışlığından taraf hiçbir fikrim yok!) insanlar bu iş modelini oldukça tuttu. Ancak gerçekler herkes için aynı değil maalesef. Özellikle Türkiye'de yaşayan kullanıcılar için durum pek de iç açıcı sayılmaz. Zira Shopify' da dropshipping yapmaya karar verdiyseniz, müşterinizden tahsilat yapmanın iki yöntemi var. Bunlardan birincisi, paypal. Eğer Türkiye'de paypal kullanılabiliyor olsaydı işimiz oldukça kolaydı. Çünkü paypal hesabı açmak için hiç bir özel koşul yok. Bir banka hesabınızın olması yeterli. Müşterinizden tahsilat yapmanın ikinci yöntemi ise kredi kartından ödeme almak. Shopify'a entegre olan bir çok post sistemi var. Hatta Garanti sanal postta bunlardan biri. Ancak asıl bilinen ve çok tercih edilen yöntem ise Stripe. Maalesef bu saydıklarımız gibi diğer sanal post uygulamalarını da kullanabilmek için ticari bir kimliğe sahip olmanız gerekiyor.  Elbette dolambaçlı yolları kullanmanız da mümkün. Nasıl yani? Akla gelen ilk yöntem Amerika'da şirket kuracak bir bütçeniz yoksa, Amerika da ticari hayatı olan insanlarla bağlantıya geçerek onların ödeme sisteminden yararlanmak. Tabi size böyle bir hizmeti bedava verecek bir iyilik meleğinin varlığı söz konusu değilse, böyle bir taktiğinde size bir maliyeti olacağını göz ardı etmeyin bence. "Olsun ben her türlü maliyete katlanırım, zaten bu maliyeti ürünlerime yansıtmayacak mıyım? Hallederiz" kafasını yaşıyorsan, rakiplerinin fiyatlarını düşünerek hareket etmende fayda var. Zira bu maliyetlere katlanman için ya ürün fiyatını yükseltmek zorundasın (ki bu rekabette seni bir adım daha geriletecektir.) ya da karından ödün vermek zorundasın. Tamam her şeyi göze aldın ama ne satacaksın?







Shopify'da Ne Satabilirim?:

Shopify'da ne satabilirim? sorusu ödeme alma sorunsalını hallettikten sonra sorulması gereken en kritik soru. Madem yazmaya başladım size kendi hatalarımdan örnek vermek isterim. Bildiğiniz gibi shopify, aliexpress'deki ürünleri sitenize çekmenizi sağlayan "Oberlo" ile entegre bir şekilde çalışıyor. İzlediğim bir çok youtube videolarında önce bir niş seçiliyor. Ardından bu nişe bağlı ürünlerin Amazondaki satış rakamlarına bakılıyordu. Sonra "Oberlo" uygulaması ile ürün siteye çekilerek, sosyal medya aracılığı ile siteye müşteri çekiliyordu. Arkadaşlar bu yöntemi deneyecek olursanız sonuç tam bir fiyasko... Neden mi? Aslında bunun iki nedeni var. Birincisi, Amazon'da satılan bir ürünü kendi sitene yerleştirerek Amazonu karşına alıyorsun. Düşünsene Amazonun tanınılırlığına ve prestijine karşı senin mağazanın prestiji.  İkincisi, reklam ve mağaza giderlerin o kadar fazla ki amazondaki rakamlarla mücadele etmen mümkün değil. Peki doğru yol nedir? Cevap yine  Amazonda. Eğer shopify'da ürünlerinin satılmasını istiyorsan ya Amazonda satılan kategorilerde satılan ancak amazonda bulunmayan bir ürünü satmalısın (Örneğin ayakkabı mı satacaksın işte o ayakkabı amazonda olmamalı ) ya da Amazonda satışı tamamen yasaklı olan ürünleri satmalısın (Örneğin tütün ürünleri gb. Nargile, elektronik sigara bunlara örnek olarak gösterilebilir.). Başarını artırmak için bu unsurlara muhakkak dikkat etmelisin.







Amazon Dropshipping:


Amazon dropshipping iş modelini inceleyelim birazda. Dropshipping iş modelini uygulayabileceğiniz platformlardan bir diğeri de Amazon. Özellikle yoğun bir trafiğe sahip olduğu için yukarıda anlattığımız platformlardan en üstün tarafı, siteye trafik çekmek için yüksek reklam maliyetlerine katlanmanız gerekmiyor açıkçası. Ayrıca amazonun mevcut ödeme sisteminden yararlandığınız için sanal post uygulamalarına da ihtiyacınız yok. Elbette her sistemde olduğu gibi bu sistemin içerisinde de artılar ve eksiler mevcut. Ancak üzerinde durmaya değer bir iş modeli. Ve ben de  seninle tüm bu ayrıntıları paylaşacağım. İstersen Amazon'da dropshipping yapmak için kullanılan yöntemlerden bahsederek Amazon'da nasıl dropshipping yapabileceğin konusunu bir aydınlatayım. Bunun için kullanılan iki yöntem var aslında. Bunlardan ilki illegal olan ve tavsiye edilmeyen yöntemden başlayalım. amazon.ca'ya (Diğer bir değişle amazon kanada) giderek seller hesabı açıyorsun. Daha sonra Amazon private için 29.99 CAD ödeme yapıyorsun. Ardından amazon.com'a gidiyor ve amazon Kanada'da olmayan ürünleri bularak bunu amazon.ca'daki mağazana yerleştiriyorsun. İyi de milyonlarca ürün var. Amerika'da olup Kanada'da olmayan ürünü nasıl bulacağım? Bunun için yardımcı programlar kullanman gerekiyor. Bu ürünleri tespit etmekle iş bitmiyor. Bulduğun ürünlerin Kanada'ya gönderilip gönderilmediğini de incelemelisin. Ayrıca mağazanıza yerleştireceğiniz ürünlerin ticari marka olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer amazonun botları tarafından yakalanır veya ürünün gerçek sahibi amazon seller central'a şikayette bulunursa sizden ürünün size ait olduğunu kanıtlayan bir fatura isteyecektir. Bunu temin edemediğiniz anda artık satıcı hesabınızın kapatılmasına sebep olacaktır. Tüm bunları göz önünde bulundurarak ürünlerinizi buldunuz ve mağazanıza koydunuz. Satış olduğu anda süreç nasıl işleyecek? Kanada mağazanızda satmış olduğunuz ürünü Amerika amazondan tedarik etmeniz gerekecek. Tabi bunu yaparken amazon.ca'daki satıcı hesabınızla amazon.com'daki alıcı hesabınızın farklı olması gerekiyor. Bu da farklı mail adresi ve farklı İP adresi demek. Ayrıca Amazon.ca'da işi abartır ve binlerce ürün yerleştirirseniz mağazanıza botlar bunu da fark edecek ve sizden fatura istenecektir. Bu da hesabınızın kapatılmasına kadar varan sonuçlar doğuracaktır. İyisi mi  siz bu çetrefilli yollardan uzak durun ve Legal yoldan yapın işinizi. Peki Amazonda dropshipping yapmanın legal yolu nedir diye soracak olursan, amazonun bunun için belirlediği bir kanun var:

online kurs oluştur internetten para kazan


AMAZONDROPSHİPPİNG KURALLARI

Amazon'nun dropshipping kurallarını daha detaylı incelemek istersen buraya tıklayabilirsin. İstersen adım adım gidelim. Amazonda drop shipping yapmak istiyorsan bir yetki belgen olmalı. Tüm faturalarda, paketlemede ve paketleme fişlerinde ürünün sahibi olarak kendinizi göstermelisiniz. Müşterinize ürünü gönderirken, ambaljda, fatura da ya da kargo fişlerinde üçüncü taraf satıcıya ait bilgiler bulunmamalı, bulunuyor ise bunlar kaldırılarak sizin iletişim bilgileriniz yer almalı. İade ve gönderim sürecini siz yürütmelisiniz. Bunlar dışında Amazonun satıcılar için belirlediği diğer kurallara da tabisiniz. Gördüğünüz gibi Amazon'da drop shipping yapmak o kadar da basit değil kurallara uyunca... Peki ben Amazon'un drop shipping kurallarına uygun hareket ederek bu iş modelini yapmak istersem nasıl bir yol takip etmeliyim? Elbette bunun için dropshipping'de size yardımcı olabilecek toptancılara erişmeniz gerekiyor. Bir de bunlara gözatalım:

Amazon Shopify Dropshipping

Amazon Dropshipping İçin Toptancı Listesi:


1- Salehoo:

Salehoo, 2005 yılında kurulmuş ve Yeni Zelenda merkezli bir şirket. Bünyesinde 8000'in üzerinde toptancı ve üretici bulunmakta. Tamamı birbirinden benzersiz ve tamamı yasal üreticilerden oluşan bir dropshipping tedarikçi sitesi. Tamam da bu adamlar ne sunuyor size? Bu site aslında toplamda 8000+ üretici veya toptancıya erişebileceğiniz bir rehber aslında. Ancak çoğu toptancı sitelerinden farkı bu site, toptancı ve üreticilerinin gerçek kişiler olup olmadığını kontrol ederek sizlerin güvenliğini sağlıyorlar. Ayrıca satın alma araçları sunarak , E-bay ve Amazon gibi platformlarda hızlıca satabileceğiniz ürünleri saptamak için sizlere yardımcı oluyorlar. Sadece bu kadar da değil. Toptan ürün almayı düşünürseniz, Salehoo size platformdaki toptancılar adına garanti de veriyor. Elbette Salehoo dropshipping ekibinden de bahsetmek gerekir. Bu ekip sizlere 7/24 asistan yardımı sunmakta. Ürün seçim araçları ile ilgili veya platformdaki toptancı ve üreticilerle ilgili soru veya sorunlarınızı paylaşabileceğiniz ve 24 saat ulaşabileceğiniz bir ekip bu. Elbette bu hizmetlerin bir bedeli var. Bunun için platformdan bir yıl boyunca yararlanmak için 67 dolar para ödüyorsunuz. Eğer hizmetlerden memnun kalmazsanız da iki ay içerisinde ödemenizi geri alabilirsiniz. Salehoo ile ilgili incelememizi tamamlarken paltformun artılarına ve eksilerine göz atalım istersen:

Artıları:
* 8000'in üzerindeki tedarikçiden gelen 1.6 milyon ürün;
* Bir ürün seçmeden önce ürünün araştırmasını yapabileceğiniz sınırsız sayıda kaynak.
* 7/24 Ürün ve platform canlı desteği;
Eksileri:
* 67 dolarlık yıllık abone bedeli(2 ay içinde geri iade garantisi),
* Genellikle küçük işletmelere odaklı.
Dropshipping için amerikalı tedarikçiler


2- Alibaba / Aliexpress:

Alibaba - aliexpress en çok terchi edilen tedarikçilerden. Ancak baştan belirtmeliyim ki alibaba ve aliexpress arasında ciddi farklılıklar var. Aliexpress ile tek bir ürün bile sipariş edebilirken, alibaba'da toplu ürün sipariş etmelisiniz. Milyonlarca ürün ve milyonlarca tedarikçi bulmak mümkün. Genellikle aliexpres - alibaba denilince aklımıza Çinli üreticiler gelse de platformda Hintli ve Türk üretici ve tedarikçiler de mevcut. Fiyat skalasını incelediğinizde gerçekten rakamlar çok ama çok iyi. Ancak ciddi karlar elde  etmek istiyorsanız Alibaba'daki tedarikçilerle görüşmekte yarar var. Özellikle toplu mal satılan alibaba'dan toplu mal alırsanız avantajlı fiyatları yakalamak mümkün. Ancak fiyatlara kargo bedellerinin dahil olmadığını da belirteyim. Aliexpress'de ilk bakışta amazon ile kıyaslandığında fiyatlar daha uygun görünse de siparişlerin teslim süresi oldukça uzun. Bir aya varan hatta bazen bir ayı bile aşan teslimat süreleri müşterinizi çıldırtabilir. Eğer ki müşteriniz bu sıkıntısını amazon'a bildirecek olursa bu durum satıcı puanınızın düşmesine ve listelemelerde geriye düşmenize sebep olabilir. Elbette aliexpress içerisinde farklı kargolama opsiyonlarını kullanarak ürününüzün müşteriye daha hızlı iletilmesini sağlayabilirsiniz ancak maliyetleri artıracağı için bu durum rekabette sizi olumsuz etkileyecek ve amazon'daki rakibinizden daha pahalıya satış yapmanızı gerektirecek. Her iki siteden de uygun maliyetli ürünler bulmak mümkün ama dil problemleri olduğundan dolayı anlaşma daha doğrusu iletişim kurmakta zorluk çekeceksiniz. Bazı toptancı ve üreticilerle görüşürken gerçekten bu sorunu aşamadım. Amacım arbitraj yapmaktı. Bunun için çinli toptancılarla iletişime geçmeye çalıştım (Özellikle Amerika'da deposu olanlarla) ancak sonuç pek iç açıcı değildi. İsterseniz alibaba ve aliexpress'in artılarına ve eksilerine bir göz atalım:

Artıları:
* Ürün fiyatları makul,
* Platformları kullanmak için herhangi bir bedel ödemiyorsunuz,   
* Ürün yelpazesi oldukça geniş,
* Aliexpress üzerinde benzer ürünleri satan bir çok satıcı olduğundan fiyat kırdırma şansınız var,

Eksileri:
* Kargolama çok geç oluyor,
* Hızlı gönderim seçeneklerini seçerseniz (Aliexpress için) ürün maliyetleri çok artıyor,
* Alibaba genellikle toptan mal satışı yapıyor. Diğer bir değişle sizin için tek tek ürün gönderimi yapmıyorlar. İçlerinde bunu yapan toptancılar var ancak onlarda size perakende fiyatları ile satış yapıyorlar. Bu durumda alibabadan alışveriş etmeniz için herhangi bir sebep kalmıyor.
*İletişim kurmak zor.
* Alibabadan alış veriş etmeyi düşünüyorsan malı stoklamak için bir depo ile anlaşmalısınız,

Not1: Alibabadan alışveriş yapacaksanız platformda uzun yıllardır satış yapan toptancı ve üreticilere erişmeli ayrıca ticaret sigortası yaptırmalısınız,
Not2: Aliexpress ile çalışacaksanız almak istediğin malların altında yapılan yorumlara ve puanlamalara dikkat etmelisiniz.


dropshipping için tedarikçiler







3- Worldwide Brands: 

Worldwide Brands 1999 yılında kurulan en eski tedarikçi sitelerinden biri. Bu sitede salehoo gibi 8000'in üzerinde tedarikçi barındırıyor. Siteden yararlanabilmeniz için 299$ ödeme yapmalısınız. Bu bedeli bir kez ödüyor ve ömür boyu erişim sağlıyorsunuz. İlk bakışta bu rakam yüksek gibi görünse de ömür boyu erişebildiğinizi düşenecek olursak salehoo'dan daha avantajlı görünüyor. Bu sitedeki tedarikçilerde salehoo'da olduğu gibi onaylı gerçek satıcılar. Salehoo'daki fiyat avantajlarını yakalamak için toplu alım yapmanız gerekmekte. Çünkü site başka toptancı sitelerine hizmet verdiği için genellikle toptan satış yapmayı amaçlıyor bu da işleri sizin için zorlaştırıyor. Tek tek ürün alıp gönderdiğinizde piyasanın altında bir fiyat bulmak zorlaşıyor. 

Artıları:
* Güvenilir site, güvenilir satıcılar,
* Geniş ürün gamı,
* 8000'in üzerinde satıcı ve 1.8 milyonun üzerinde ürün,
* Üreticiye ait her türlü bilgiye erişim var (Adres, telefon no ve ödeme alma seçenekleri gibi)
Eksileri:
* Platforma ödenen yüksek kayıt bedeli (299$),
* Toptan alım yapmadığınız için avantajlı fiyatlar yok...
* Salehoo gibi yardımcı kaynaklar yok,    
* Genellikle tok satıcı olarak tabir edebileceğimiz satıcılar mevcut. 

Dropshipping için amerikalı tedarikçiler






4- The wholesaler.co.uk:

thewholesaler.co.uk İngiltere merkezli bir site. Bünyesinde salehoo ve worlwidebrand gibi bir çok toptancı var. İngiltere merkezli olması sizi yanıltmasın zira aralarında Amerika'ya gönderim yapan bir çok şirket de mevcut. Siteden yararlanmak için ilgilendiğiniz kategoriyi tıklamanız yeterli. Böylece o kategorideki tüm toptancı ve üreticilere erişebiliyorsunuz. Ayrıca "Disney" gibi bir çok patentli ürüne erişmenizde mümkün. Platformdan yararlanmak için ücret ödemeniz de gerekmiyor.

Artıları:
* Platformdan ücretsiz yararlanmak,
* Markalı ürünlere erişebilmek
* Üreticilerin adres ve telefon numaraları mevcut ve iletişime direk geçilebiliyor.

Eksileri:
* Pazarlamacıların ürün seçimini kolaylaştıracak araçlar yok,
* Sitenin müşteri desteği bulunmuyor,
* Site daha çok bir telefon rehberini andırıyor,
* Çok fazla kategori ve toptancı var. Araştırma yapmak ve her biriyle iletişime geçemek zaman alıcı.
   

Dropshipping için İngiliz tedarikçiler







5- E-sources:

E-sources'da İngiltere menşeli bir başka toptancı kaynağı. Sitede hem ulusal hem de uluslar arası toptancılar mevcut.  Arkadaşlar bu sitede inanamayacağınız kadar çok kaynak var. Bu kaynaklar sadece toptancılara erişeceğiniz telefon numarası ve adres gibi sıradan kaynaklar değil. Yapılan pazar araştırmalarından tutunda tüketici eğilimine kadar bir çok yararlı içerik de size sunuluyor. Sade ce bu kadar da değil. Pazara yeni giren ürünlere de hemen erişiminizi sağlayan bilgilendirme mesajları da size gönderiliyor. Elbette bu ayrıcalıklardan yararlanmanın bir bedeli var. Farklı üyelik sistemleri var ve bu üyelik sistemlerine kayıt bedeli 12.5 ile 20 euro arasında.

Artıları:
* Ulusal ve uluslar arası tedarikçiler mevcut,
* Yararlı kaynaklar mevcut (Tüketici verileri gb)
* Piyasadaki yeni ürünleri takip edebilir ve trendleri yakalayabilirsiniz.

Eksileri:

* Ücretli platform olması. 


Dropshipping için İngiliz tedarikçiler


İNTERNETTEN PARA KAZANMAK İÇİN UYGULAYABİLECEĞİNİZ YÖNTEMLER İÇİN BURAYA TIKLAYIN!!!







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amazon Satış Ortaklığı Nedir Nasıl Yapılır?

Anahtar Kelimelerin Önemi ve Rekabetçi Anahtar Kelimeleri Bulmak

Satış Ortaklığı Nedir - Satış Ortaklığı İle Online Nasıl Para Kazanılır? - Satış Ortaklığı Veren Siteler ve Networkler

Amazon İle E-Ticarete Atılmak

İnternetten Para Kazanma Yöntemleri

Pinterest Nedir - Pinterest Nasıl Kullanılır - Pinterest İle Para Kazanmak

EIN Numarası Nedir, EIN Numarası Neden ve Kimler İçin Gereklidir?

Backlink Nedir Backlink Alabileceğiniz En Kaliteli Türk ve Yabancı Siteler