EIN Numarası Nedir, EIN Numarası Neden ve Kimler İçin Gereklidir?

EIN Numarası Nedir, EIN Numarası Neden ve Kimler İçin Gereklidir?


Merhaba bloğuma tekrar hoş geldin. Bildiğin gibi bu blogta İnternet'ten para kazanmak üzerine bir takım konular işliyorum. Sadece bloğum da değil, aynı zamanda youtube kanalımda da İnternet'ten para kazanma üzerine işlediğim bir çok konu mevcut. Elbette bu konuları işlerken sizden bir takım sorular da geliyor. Bunların arasında Ein numarası ile alakalı sorular da mevcut. Özellikle amazon için affiliate marketing yapmak isteyen bir çok arkadaşım "Hocam amazonda affiliate marketing yapmak için ein numarası lazımmış, nasıl yapacağız bu ein numarasını?", "Hocam amazon için ein numarası nasıl alabilirim?", "hocam amazonda satış ortağı olmak için gerekli ein numarasını nereden alabilirim?" gibi bir takım sorular sorunca, bende ein numarası nedir, ein numarası nasıl alınır, gerçekten ein numarasına ihtiyaç var mı gibi sorulara cevap verme gereği duydum ve bu makaleyi seninle paylaşma kararı aldım. Yazıya geçmeden önce bu makalede ne tür bilgiler bulacağını kısaca maddeler halinde paylaşmak isterim 

  • EIN Nedir ein ne anlama geliyor

  • Bir ein numarasına ihtiyacın var mı?

  • Yeni bir ein numarasına ihtiyacın var mı?

  • EIN numarası Nereden ve nasıl alınır?

  • EIN Numarasını Başvurudan Ne Kadar Zaman Sonra Alabileceksin ?

EIN Numarası Nedir, ein numarası ne anlama geliyor?

   Ein numarasının tam olarak açılımı employer identification number'dır. Sanırım işveren kimlik numarası olarak dilimize çevirmek mümkün. Ein numarası Amerika Birleşik Devletlerinde Federal vergi kimlik numarası olarak da bilinmektedir (Federal Tax Identification Number). EIN numarası aynı zamanda bir işletme varlığını tanımlamak için de kullanılır.

SATIŞ ORTAKLIĞI KURSU

Bir EIN Numarasına İhtiyacın var mı?

   Bir ein numarasına ihtiyacın olup olmadığını nasıl belirlersin? Amerika Birleşik Devletlerinin resmi kurumu olan aynı zamanda ein numarası veren kurum olan IRS' ye göre (İnternal Revenue Service / Dahili Gelir Servisi) aşağıdaki sorulardan herhangi birinin cevabını EVET olarak veriyorsan bu durumda ein numarasına ihtiyacın var demektir. Peki nedir bu sorular:

  • Çalışanınız Var mı?: Eğer cevabınız evet ise ein numarası almalısınız. Bu arada belirtmeliyim ki buradaki soru ABD içerisinde bir çalışanınız olup olmadığını sorgulamakta.
  • İşletmenizi bir ortaklık veya bir şirket olarak mı çalıştırıyorsunuz? Diğer bir değişle Amerika'da ortağı olduğunuz ya da başında kendinizin olduğu bir şirkete sahip misiniz? Cevabınız evet ise yine ein numarasına ihtiyacınız vardır...
  • İstihdam, tüketim veya alkol, tütün veya ateşli silahlar vergi beyanname türlerinden  herhangi birini beyan ediyor musunuz? Cevabınız evet ise ein numarasına ihtiyacınız var demektir.

  • Yerleşik olmayan bir yabancıya ödenen ücretler dışında, gelir üzerinden alınan vergileri kesiyor musunuz? Cevabınız evet ise ein numarasına ihtiyanız var demektir. Bu madde kafanı biraz karıştırdı mı? Bunu biraz daha açalım mı? Bildiğin gibi dünyanın neresinde yaşarsan yaşa elde ettiğin gelir karşılığında yaşadığın ülkeye, elde ettiğin gelirin bir kısmını vergi olarak geri verirsin ki bu da gelir vergisi olarak adlandırılır. Elbette bu vergiyi verirken bir takım yaptığın masrafları gelir vergisi vermeden önce beyan eder ve bunu da vergiden düşersin. Örnek üzerinden anlatmak gerekirse, diyelim ki bir evin var ve bunu ayda 1000 Tl karşılığında kiraya vererek gelir elde ediyorsun. Bu durumda kira gelir vergisi ödemek zorundasın. Yıllık 12000 tl gelirin diyelim ki 3000 tl'sini gelir vergisi olarak devlete vermen gerekiyor. Ancak o yıl bazı bakım onarım maliyetlerin oldu ve bu da 5000 tl tuttu. Bu durumda devlete gelir beyanı yaparken toplam gelirin yanında 5000 tl masrafın olduğunu faturanla beraber ibraz edersen 7000 tl gibi bir rakam üzerinden vergilendirilirsin. İşte bu maddede biraz bu duruma atıf yapılıyor. Eğer gelir vergisi verirken herhangi bir kesinti yapıyorsan bu durumda ein numarası almalısın diyor. 

  • Bir Keogh planınız var mı? Eğer cevabınız evet ise yine ein numarasına ihtiyacınız var demektir. Keogh'da ne ola diye bir soru mu takıldı aklına. Hemen onu da açıklayayım: Bireysel olarak çalışan diğer bir değişle kendisi dışında çalışanı olmayan işletme sahiplerinin emeklilik amacıyla kullanabilecekleri bir tür bireysel emeklilik sistemi denilebilir...
  • Eğer aşağıdaki iş türleri ile ilişiğiniz var ise bu durumda yine bir ein numarası sahibi olabilirsiniz:  
             * Gayrimekul ipotek yatırım kanalları,
               * Çiftçi Kooperatifleri,
               * Plan yöneticileri, 
               * Kar amacı gütmeyen kuruluşlar,
               * Emlak kuruluşları gibi...



salehoo
   

 Yeni bir ein numarasına ihtiyacın var mı?

   Bu başlık altında yeni bir ein numarasına ihtiyaç duyabileceğin hallerden bahsetmek istedim. Eğer U.S.A.'da halı hazırda ticari bir kimliğin varsa bu başlık altında yazılan yazının devamını okumanı tavsiye ederim. Zira halı hazırda U.S.A'da yatırımların daha doğrusu ticari kimliğine karşılık gelen bir ein numarasına sahip olsan bile yeni bir ein numarası almanı gerektiren haller var. Peki ama yeni bir ein numarası almanı gerektiren koşullar nedir? Amerika'da mevcut işinin yanında yeni bir iş koluna girerken tekrar yeni bir ein numarası alman gerekiyor mu yoksa mevcut ein numarasını kullanmaya devam edebilir misin?
   
   Genellikle sahiplik ya da yapıları değiştiğinde işletmeler yeni bir ein numarasına ihtiyaç duyar. Ancak söz konusu olan işletme adı değişikliği olduğunda yeni bir ein numarası gerekmez. Yeni bir ein numarasına ihtiyaç duyacağın durumları incelemek için çeşitli faktörler vardır aslında. Bunlardan birincisi bireysel işletme sahipliği iken, diğeri corporation olarak bilinen şirket sahipliği olarak ayrılmakta. Şimdi de bireysel işletme sahipleri ile şirket sahipleri yeni bir ein numarasına ihtiyaç duyabileceği halleri ele alalım:

Bireysel İşletme Sahipleri:

  • İflas davasına maruz kalıyorsanız,
  • Anonimseniz,
  • Ortaklar alıp ortaklık olarak faaliyet gösterecekseniz,
  • Bireysel olarak işlettiğiniz mevcut bir işletmeyi satın veya devir alırsanız;
Yeni bir ein numarası edinmeniz gerekiyor. Ancak:
  • İşletmenizin adını değiştiriyorsanız,
  • Mevcut lokasyonunuzu değiştiriyor ya da mevcut lokasyona ek olarak yeni bir lokasyona da işletme kuruyorsanız,
  • Çoklu işletme yönetiyorsanız,
Yeni bir ein numarası almanıza gerek yok...

lsi anahtar kelime bulma


Şirketler:

  • Bir şirket A.B.D. dış işleri bakanlığından yeni bir tüzük alırsa,
  • Asıl şirketin ein numarasını kullanan bir yan kuruluşsanız veya bir şirketin yan kuruluşuysanız,
  • Bir ortaklığa ya da bireysel mülkiyete geçerseniz,(diğer bir değişle şirketinizin yapısını değiştirirseniz)
  • Yasal birleşme sonrası yeni bir şirket kurarsanız,
yeni bir ein numarası edinmeye ihtiyaç duyacaksınız. Ancak;

  • Kurumsal bir birleşme sonrası hayatta kalan şirket mevcut ein numarasını kullanıyorsa,
  • Bir şirketin bölümlerinden biri iseniz,
  • Şirketiniz iflasını ilan ederse,
  • Şirket adı ya da konumu değişirse,
  • Şirketiniz bir S şirketi olarak vergilendirilmeyi tercih ederse,
  • İş yapısının değişmeden kaldığı eyalet seviyesindeki dönüştürme hallerinde de yeni bir ein numarasına ihtiyaç yoktur.   

Elbette biz burada şirket ve bireysel sahiplikler için ein numarası ihtiyaçlarını değerlendirmiş olsak bile bunun dışında ortaklıklar, LLC (Sınırlı Yükümlü Şirketler / Limited Liability Corporation) gibi diğer işletme türlerine yönelik de yeni bir ein numarası alma gerekliliği halleri mevcut. Bunları da incelemek istersen yine İRS' e başvurabilirsin.

affiliate marketing kursu

EIN Numarası Nereden ve Nasıl Alınır?

   Burada küçük bir uyarıyla başlamak isterim. Öncelikle ein numarası almak için herhangi bir ücret ödemenize kesinlikle gerek yok. Eğer A.B.D topraklarında kendinize ait bir işletme kuracaksanız bu ein numarasını almak zorunda olmakla beraber, bunun için herhangi bir bedel ödemenize gerek yok. 

   EIN numarası IRS(İnternal Revenue Services / Dahili Gelir Hizmetleri) birimi tarafından verilmektedir. Buradan ein numarası almak için kuruma mail, fax, telefon ve online olarak ulaşarak ein numarasını alabilirsiniz. 

   EIN numarası almak için ister telefon ister fax, ister posta isterse online başvurun, öncelikli olarak SS4 formunu incelemelisiniz. Neden mi? Aslında online, fax ve posta yolu ile ein numarası alacaksanız bu formu doldurmalı ve fax,posta ve online olarak doldurduğunuz bu formu IRS'e göndermelisiniz. Bunlarla uğraşamam doğrudan arayarak başvuracağım dersen karşınızdaki IRS memuru bu formda bulunan ve doldurulması gereken kısımları size telefonda soracak ve sizin yerinize formu o memur dolduracak. Bu arada telefonla başvuruda bulunmak istersen hemen numarayı vereyim. 267-941-1099. Bu numara aracılığıyla IRS'e ein numarası için başvurabilirsin.

EIN Numarasını Başvurudan Ne Kadar Zaman Sonra Alabileceksin?

   Eğer online başvuru yapacak olursanız mümkün olan en kısa zamanda ein numaranızı alabilirsiniz. Eğer SS4 formunu IRS kurumuna fax yoluyla ilettiyseniz, bu durumda bir hafta içerisinde kurum size ein numaranızı içeren bir fax gönderecek. Daha öncede bahsettiğim gibi ein numarası almak için kuruma posta yoluyla SS4 formunu gönderdiyseniz, süreç 4-5 haftayı bulacaktır.

sermayesiz internetten para kazanma

Kendime  Ait Bir EIN Numaram Var mı?

   Bir çok arkadaşımız kulaktan dolma bilgiler sebebiyle gerek Amazon gerekse diğer affiliate networkleriyle çalışmak ve kazandığı komisyonu Türkiye'ye getirmek için EIN numarasına ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Oysa ki kazancınızı Türkiye'ye getirtmek için ya da affliate networkleri ile çalışmak için ya da amazon associate(diğer bir değişle amazon satoş ortaklığı) programına katılmak için herhangi bir EIN numarasına ihtiyacınız yok. Örneğin kendim hem amazon hem de farklı affiliate networkleri ile çalışmaktayım ancak şu ana kadar benden ein numarası talebinde bulunan olmadı buna karşılık herhangi bir sorunla da karşılaşmadım. Kendime ait EIN numaram olmamasına rağmen hala bu iş kolu ile meşgulüm. Kazandığım komisyonu Türkiye'ye getirirken de herhangi bir problemle karşılaşmadım. Umarım bu konuyla ilgili kafa karışıklığını gidermişimdir. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle şimdilik hoşçakal...   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amazon Satış Ortaklığı Nedir Nasıl Yapılır?

Anahtar Kelimelerin Önemi ve Rekabetçi Anahtar Kelimeleri Bulmak

Dropshipping Nedir - Dropshipping Nasıl Yapılır ?

Satış Ortaklığı Nedir - Satış Ortaklığı İle Online Nasıl Para Kazanılır? - Satış Ortaklığı Veren Siteler ve Networkler

Amazon İle E-Ticarete Atılmak

İnternetten Para Kazanma Yöntemleri

Pinterest Nedir - Pinterest Nasıl Kullanılır - Pinterest İle Para Kazanmak

Backlink Nedir Backlink Alabileceğiniz En Kaliteli Türk ve Yabancı Siteler