Arama Motorları Nasıl Çalışır: Website Tarama ve İndeksleme 

arama motorları nasıl çalışır



      Arama motorlarının websitelerini nasıl taradığını ve indekslediğini öğrenmek ister misin? Cevabın evetse okumaya devam et! Sadece bu kadar da değil bu makalede aynı zamanda yeni yazdığın ya da henüz güncellediğin içeriklerin hızlıca arama motorları tarafından taranmasını ve indekslenmesini sağlayacak teknikleri de göreceksin.

   Arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamadan web sitelerini optimize etmek, yazı yazmasını bilmeden roman yayınlamaya benzer. Elbette birşeyleri değiştirdiğiniz zaman olumlu sonuçlar alabilirsiniz ancak bu bir tesadüften ibaret olacaktır. İyisi mi bazı şeyleri temelden öğrenmek sanırım. Bu nedenle websitelerimizi arama motorları için optimize etmeden önce arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamalıyız.

   Organik aramaya odaklanacak olsak da önce kısaca arama motorları hakkındaki kritik bir konu hakkında konuşmalıyız...

amazon satış ortaklığı


Ücretli Arama Sonuçları

   Organik arama sonuçları olmaksızın, Google'ın ücretli sonuçları (arama ağı reklam modelinde gösterilen reklamlar ya da arama sayfası sonuç sayfasında karşılaştığımız reklamları kasdediyorum) arama kriterlerimizle daha az uyumlu görünürdü. Böylece bu reklamlar daha az dikkat çekeceği gibi daha az tıklanırlardı. Elbette bu durum ürün ve hizmet sahipleri açısından verimi düşürürken, içerik üreticileri için de olumsuz bir durum yaratırdı. 

   Aslında Google ve Bing, organik listeleme ile kullanıcıları kendi mülklerine yönlendiren birer REKLAM MOTORLARIDIR. Amaç kullanıcıları, google arama motoru sonuç sayfasında tutabilmektir. Bu nedenle sonuç sayfasında;

* Düzen sürekli değişir,
* Bilgi panelleri ve snippetleri vardır,

   Aslında bir arama yaptığınızda öne çıkan bir snippet kullanarak sonuç sayfasından ayrılmak zorunda kalmanızın önüne geçilmiş olunur. Bu kısa bilgiden sonra arama motorlarının nasıl çalıştığından bahsedebiliriz:

sermayesiz para kazanmak


Günümüzde Arama Motorları Nasıl Çalışıyor?

   Pekala, Google'ın neden organik sonuçlar sağladığına dair temel bir bilgiye sahip olduğumuza göre nasıl çalıştıklarıyla ilgili detaylara geçebiliriz. Google bir arama sorgusu yaptığımızda nasıl oluyorda bu sonuçları bize döndürüyor? Arada ne tür süreçler var? Bunu anlamak için aslında odaklanmamız gereken unsurlar kısaca şunlar:

* Tarama ve Dizine ekleme süreci,
* Algoritmalar,
* Makine Öğrenimi,
* Kullanıcı eğilimlerinin tespit edilmesi

Tüm bu süreçleri ayrı ayrı ele alacağım ve böylece arama motorlarının nasıl çalıştığı hakkındaki tüm detayları öğreneceksin. Öyleyse ilk madde ile başlayalım:

amazon satış ortaklığı


Websitelerinin Taranması ve İndekslenmesi ( Dizine Eklenmesi )

   İndeksleme herşeyin başladığı yerdir. İndeksleme özünde bir web sayfasının içeriğinin Google'a eklenmesidir. Websitende yeni bir içerik oluşturduğun zaman o içeriğin indekslenmesi için bir kaç farklı yöntem vadır. 

   Yeni oluşturduğunuz sayfanın (ya da içeriğin) indekslenmesini sağlamak için yapılabilecek en basit şey HİÇ BİR ŞEY YAPMAMAKTIR. Kulağa biraz tuhaf geliyor değil mi? Google'ın websitelerini tarıyan ve örümcek olarak bildiğimiz tarayıcıları vardır. Siteniz daha önce Google'da kayıtlı ise belirli periyotlarla bu tarayıcılar sitenize gider ve yeni içeriklerinizi tespit eder. Daha sonra da bunları indeksler.

   Yukarıda altını çizdiğim ifade dikkatini çekti mi? Ne dedim az önce "belirli periyotlarla". Peki bu peryodun süresi ne? Her saat mi? Her gün mü? Belki de hafta da hatta her ay da bir defa mı? Bu peryodu bilmiyoruz. Peki ben içeriklerimin ya da oluşturduğum en son sayfanın daha hızlı indekslenmesini istersem ne olacak?

arbitraj için toptancı siteleri



   Bazen öyle anlar olur ki yazmış olduğunuz içeriğin hemen indekslenerek arama motoru sonuç sayfasında yer almasını isteyebilirsiniz. Hatta mevcut makaleleriniz için bir takım güncellemeler yapmış olabilir, CTR (CLİCK THROUGH RATE / TIKLANMA ORANI) değerini artırmak için onların meta taglarında ya da description (tanım) alanlarında bir takım değişiklikler yapmış olabilirsiniz. Bu durumda hızlı bir şekilde içeriğiniz taranıp indekslenmesini isteyebilirsiniz.

   Tüm bu örnekler gözönüne alındığında sitenizin Google botları(ya da örümcekleri) tarafından hızla taranması ve indekslenmesi için bir kaç yöntem var:

ticarete atılmak istiyorum


1- XML Site Haritası Oluşturma:

   Temel olarak Google Search Console aracılığıyla Google'a gönderilen site haritasıdır. Bir XML site haritası arama motorlarına sitenizdeki tüm sayfaların bir listesini ve en son ne zaman güncellendiği ile ilgili bir takım verileri (tabi bir güncelleme söz konusu ise) iletir. Kullanmanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Eğer sizin de benim gibi bir blogger aracılığı ile oluşturduğunuz bir blog siteniz varsa site haritasını oluşturmak için aşağıdaki videoda gösterilen adımları takip edin:


Yeni oluşturduğunuz bir sayfanın hemen dizine eklenmesini sağlamak için bu yeterli olmayabilir. Peki bunun dışında ne yapmak lazım? Hadi diğer maddeye geçelim:

2- Dizine Eklenme / İndekslenme Talebi Oluşturma:

   Bunun için Google Search Console gidin. Ardından en üstte yer alan kutucuğa indekslenmesini istediğiniz sayfanın URL'sini girin:

websitesini google dizinine ekleme


  Ardından Seearc Console'un solundaki menülerde yer alan "URL Inspection" sekmesine tıklayın. Bu noktadan sonra Google girmiş olduğunuz sayfa ile ilgili çeşitli bilegileri paylaşacaktır. Bu noktada Search Console girmiş olduğunuz sayfanın Googleda yer alıp almadığı ile ilgili bilgi verecektir. 

site indeksleme

  
websitesi indexleme

   Yukarıda da gördüğünüz gibi girdiğim sayfa daha doğrusu URL şu an Google'da yer almıyor. Bu sayfanın Google tarafından indekslenmesini sağlamak için "REQUEST INDEXING" düğmesini tıklayarak sayfanın google tarafından dizine eklenmesini talep ediyorum. İşte hepsi bu kadar! Bir kaç dakika sonra url'ni google da arattığında dizine eklendiğini göreceksin...

Bing Webmaster Tool ile İndeksleme:

   Websayfanızın arama motorlarında hızlı bir şekilde indekslenmesini sağlama için kullanabileceğiniz bir diğer faydalı araç ise Microsoft tarafından sunulan Webmaster Tool'dur. Böylece sayfanız Bing tarafında da hızlıca indekslenmiş olur. Bu araçta Google Searc Console gibi tamamen ÜRETSİZDİR. Hala Microsoft Webmaster Tool'da bir hesabın yoksa buradan ücretsiz HESAP OLUŞTURABİLİRSİN. Şimdi siteni nasıl indeksleyeceğine bir bakalım mı?

bing arama motoru için site indeksleme

 

Yukarıda da gördüğünüz gibi webmaster tool menüsünde yer alan Crawl Control sekmesine tıklayın. Ardından;

Bing web master site indeksleme

 İndekslenmesini istediğiniz sayfanın URL'sini kutucuğa girin. Enter tuşuna bastığınızda sayfanız henüz indekslenmemiş görünüyorsa, "Request İndexing" düğmesine tıklayın. İŞte hepsi bu kadar. Artık siteniz bing arama motoru için de indekslendi...

amazon satış ortaklığı / affiliate marketing


Tarama Bütçesi

   Bir web sayfasının dizine eklenmesinden bahsetmeden evvel tarama bütçesinden konuşmamız gerekiyor. Temel olarak tarama bütçesi Google'ın bir web sitesini taramak için harcayacağı kaynak miktarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. 

   Tahsis edilen bütçe iki temel unsurdan oluşan bir faktör kombinasyonundan oluşur: 

* Sunucunuzun ne kadar hızlı olduğu (ne kadar hızlı ise Google kullanıcı deneyimini bozmadan o kadar iyi tarama yapar ),

* Sitenizin ne kadar önemli olduğu!

   Sürekli güncellenen bir içeriğe sahip olan bir haber sitesine sahipseniz, Google kullanıcıları sitenizdeki anlık gelişmeleri kullanıcılara gösterebilmek adına o kadar sık tarama yapar (Adeta üst üste).

   Eğer küçük bir siteniz varsa ve çok nadiren güncelliyor iseniz bu durumda Google sitenizi daha nadiren tarar. Bu durum sitenizin indekslenmesini geçiktirir...  

   Elbette arama motorları ile ilgili daha pek çok detaydan bahsedeceğim ancak makaleyi daha fazla uzatarak seni sıkmayacağım! Diğer faydalı içeriklerime erişmek istersen BURAYI TIKLAYABİLİRSİN. Bu makalenin devamını okumak için aşağıdaki butona tıkla...

arama motorları nasıl çalışır 2


 
    

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amazon Satış Ortaklığı Nedir Nasıl Yapılır?

Anahtar Kelimelerin Önemi ve Rekabetçi Anahtar Kelimeleri Bulmak

Dropshipping Nedir - Dropshipping Nasıl Yapılır ?

Satış Ortaklığı Nedir - Satış Ortaklığı İle Online Nasıl Para Kazanılır? - Satış Ortaklığı Veren Siteler ve Networkler

Amazon İle E-Ticarete Atılmak

İnternetten Para Kazanma Yöntemleri

Pinterest Nedir - Pinterest Nasıl Kullanılır - Pinterest İle Para Kazanmak

EIN Numarası Nedir, EIN Numarası Neden ve Kimler İçin Gereklidir?

Backlink Nedir Backlink Alabileceğiniz En Kaliteli Türk ve Yabancı Siteler