Ticarete Atılmak

   Ticarete atılmak kolay mı? Ticarete atılmak istiyorum ama ne yapmalıyım? Ticaret yapmak istiyorum ne satabilirim gibi sorular senin de aklını kurcalıyor mu? Öyleyse beraber adım adım ilerleyelim ve ticari bir faaliyette bulunmak adına bir plan geliştirelim...

Ticarete Atılmak


Ticarete Atılmak İstiyorum Ama Nereden Başlamak Gerekiyor?

   Ticarete atılmak istiyorsun ancak nereden başlayacağını bilmiyor musun? Bu soruya cevap vermek için iki bilgiye ihtiyaç var. Ticarete sıfırdan mı atılacaksın yoksa daha önce bir iş tecrübesine sahip misin? Elbette bu makale işlenirken her iki olasılık da düşünüldü. Öyleyse ilk olasılıktan başlayalım. Mevcut bir işin var ancak kendine ait bir işletme kurmak istiyorsun...

   Bu durumda sanırım ticarete atılmak için kendi deneyimlerinden yararlanmak en doğrusu olacaktır. Çünkü herşeyden önce tecrübeli olduğun sektördeki pazara daha çok hakimsindir. Diyelim ki daha önce bir markette müdürlük yaptın. Belki de gıda sektöründeki bir firmada pazarlamacılık yapıyordun. Şimdi ticarete atılmak için "bıktım bu sektörden ben en iyisi arkadaşların, akrabaların dediği gibi inşaat sektörüne geçip orada bir atılım yapayım" demek tamamen hata olacaktır.

sermayesiz internetten para kazanma



   Yeni bir sektöre girmen demek o sektörün dinamiklerini keşfetmen gerektiği anlamına gelir. Hangi ürünü nereden alacaksın, hangi ürünü nerede veya kime satacaksın? Pazarlamayı düşündüğün ürünlerin rakipleri kimler? Rakibi olduğun ürünlerin pazar payı ne kadar....vs.vs. Gördüğün gibi cevaplanması gereken bir çok soru var. Ve tüm bu soruları cevaplamak süreç diğer bir deyişle tecrübe meselesidir. Elbette ticarete atılmak için seçtiğin sektör hakkında hiç bir şey bilmiyor olabilirsin. Ancak tüm bu şeyleri öğrenmenin iki yolu var. Bunlardan ilki bol sermaye koymak ve bu sermayeyi yeni birşeyler öğrenmek adına kaybetmeyi göze almak bir diğer yöntem ise ticarete atılmak istediğin alandaki tecrübeli insanlardan danışmanlık hizmeti almaktır. Hatta mümkünse onlara beraber çalışmayı önermelisin. 

   "Tamam buraya kadar olan kısmı ben de biliyorum. Elbette tecrübeli olduğun alanda ticarete atılmak mantıklı" diyor olabilirsin. Ancak tecrübeli olduğun alanda bir işletme kurarak ticarete atılma kararı vermiş olsan bile emin ol her zaman göz ardı edilen hususlar vardır. Az önceki örneğe geri dönelim. Markette müdür olarak çalıştın toptancıları tanıyorsun. Bir kenarda birikmiş paran var üzerine biraz da kredi çektin mi! İşte hepsi bu kadar. Hemen ticarete atılabilirsin! Değil mi? Elbette değil!

salehoo



   Ticarette en büyük kayıplar "Herşeyi biliyorum" öz güveni sonrası yaşanıyor. Bir market müdürü olarak toptancıları tanıyor, alış fiyatlarını biliyor hatta ürünlerin ne kadar süre içerisinde tüketileceğini bile biliyor olabilirsin. Atladığın tek unsur, bu bilgilerin hepsi bulunduğun markete özel olması! Peki benzer bir işletmeyi farklı bir bölgede kurduğunda aynı sonuçlarla karşılaşacak mısın? Gerçekten tüm toptancıları biliyor musun? Yoksa sadece patronunun çalışmayı tercih ettiği toptancıları mı tanıyorsun? Alım gücün (ya da sermayen), daha önce çalıştığın işletmenin patronu ile benzerlik gösteriyor mu? Bir kriz halinde mevcut sermayen ile ne kadar süre daha kira ve personel giderlerini döndürebilirsin? Elbette bu soruların hepsine bir çırpıda üstelik doğru cevaplar vermek çok kolay değil. Ancak "Ticarette para var!" lafını duymuş biri olarak ticarette neden para olduğunu düşünüyor insanlar önce bunu anlamak gerekiyor. Evet ticarette para var hem de çok para var. Ancak herkez için yok! Ticarette para var, çünkü bir çok bilinmeyeni var. Unutma ki ne kadar çok bilinmeyen varsa o kadar da çok risk var demektir. Ne kadar risk o kadar para...  

dijital pazarlama ve satış hunisi

      

Sıfırdan Ticarete Atılmak

   Ticarete atılırken belki de seni en çok zorlayacak şey nereden başlayacağını bilmemektir. Öyleyse bu durumda yapman gereken ilk şey belki de bulunduğun ilin özelliklerini değerlendirmek olmalı. Örneğin yaşadığın ildeki tüm ilçeleri biliyor musun? Bu ilçelerin özellikleri neler? Eğer yaşadığın ili tanımıyorsan öncelikle yaşadığın ili bölgelere ayırmanı tavsiye ederim. Örneğin yaşadığın ile bağlı kaç tane  belediye varsa bunları tespit et. Çünkü öğrenmenin en kolay yolu sınıflandırmaktır. Bu ilk etapta sana saçma gelebilir ancak inan bana yaşadığın ilin bölgelerini daha doğrusu belediyelerini ve bu belediyeye bağlı ilçe ve mahalleleri tanımıyorsan bu bölgelerin özelliklerini tespit edemezsin. Mesela abc mahallesi bir sanayi bölgesi mi yoksa sıradan bir yerleşim yeri mi? Nüfusu ne kadar? Nüfus genç mi? Bu mahalle sanayi bölgelerine mi daha yakın yoksa devlet kurumlarına mı? Bu soruların cevabı aslında kitleni tanımana yardımcı olur. Tabi bu da satacağın malları ve o malların niteliklerini belirler. Örneğin sanayi bölgesine yakın gelir seviyesi nispeten daha düşük bir mahallede de bir tekstil dükkanı açabilirsin, devlet kurumlarına / kuruluşlarına veya çok uluslu şirket ofislerine yakın bir mahallede de tekstil dükkanı açabilirsin. Ancak bu tekstil dükkanında satılacak malların hem niteliği hem de kar oranı farklı olacaktır. Aynı zaman da bu farklı iki mahallede yapılması gereken yatırım miktarları da farklı olacaktır.


Amazon satış ortkalığı

    

Ticaret Yapmak İstiyorum Ne Satabilirim?

   Ticarete atılmak istiyorsun... Çok güzel ama ne satacaksın? Al sana bir çıkmaz daha. Eğer Amazon gibi bir platformda e ticaret yapmak isteseydin tek tek satacağın ürünü tespit etmek kolaylaşacaktı (Amazon gibi bir e ticaret sitesinde e ticaret nasıl yapılır? Detaylar için TIKLA!). Ancak bir dükkan açarak, küçük bir işletme kurarak ticarete atılmak istiyorsan tek bir ürün çeşidi satamazsın. Bir sektör belirlemeli ve o sektöre ait bir kaç farklı kalemde ürün satmaya çalışmalısın. Düşünsene bir kuruyemiş dükkanı açıyorsun ancak sadece çekirdek satıyorsun. Elbette böyle bir yöntem deneyebilirsin ancak tek kalem ürün ile hem dükkan giderlerini, hem vergi giderlerini nasıl karşılayabilirsin bilemem!

   Ne satabilirim sorusu küçük işletmeler daha doğrusu küçük bir dükkan açarak ticarete atılacaklar için yanlış bir soru. Peki doğru soru nedir? Hangi sektör ile alakalı bir dükkan açmalı? Gıda mı, Tekstil mi yoksa Sağlık mı? Asıl mesele budur. Peki ticarete yeni atılmak isteyen birine benim tavsiyem ne olurdu?


Ticaret Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler

   Ticaret yapmak isteyenlere verilecek ilk tavsiye ve en doğru tavsiye kulaktan dolma bilgiler yerine gerçek verilere dayanan bilgilere dayanarak kararlar almalarıdır. Peki ama bu bilimsel verilere nasıl erişeceğiz? Bunun takip edeceğiniz yerler arasında Tobb, Esnaf ve sanatkarlar odası, Tüik, Tüsiad, Müsiad ve bulunduğunuz illerin ticaret odasına bağlı internet sitelerini takip etmektir. Bu mecralara online olarak erişebilirsiniz. Bu kaynaklarda paylaşılan verilere erişmek için illede bu kuruluşlara üye olmanız da gerekmiyor. Bu kaynaklarda yayınlanan her türlü ticari veriler, araştırmalar ve anketler halka açıktır. Bu kaynaklardan aldığınız veriler ile kurmak istediğiniz ticari faaliyet alanını belirleyebilir veya ticarete atılmak için bir sektör belirlemişseniz bu sektörün verilerine erişebilirsiniz.

   Elbette verileri takip etmek farkındalık açısından oldukça önemli. Ancak bu veriler size sadece veri sağlayaktır. Peki işin inceliklerini nasıl öğrenebilirsin? Ticarete atılmak için bir karar verdin, verilere de baktın, mantıklı olduğunu ve yapabileceğini düşündüğün bir sektörde ticarete atılmayı kararlaştırdın. Sırada ne var? O işin erbabı / erbaplarıyla fikir alış verişinde bulunmalısın. Özellikle çevrende mahallende veya ailende o seçmiş olduğun sektörle alakalı tecrübesi olan her insanla dialog kurmalı mümkünse onlarla arkadaşlık etmelisin. Aklındaki iş planını onlarla paylaşarak, kimden nasıl mal alman gerektiğini, mal alırken piyasa fiyatlarını nasıl öğrenebileceğini ve o iş modeli için ne kadar bir bütçe ayırmak gerektiğini onlardan öğrenmelisin. Böylece verilerde gözükmeyen ince bilgilere erişmiş olursun. En azından göz ardı etmiş olabileceğin konular varsa bunu tespit etmiş olursun. 

  Sakın acele etme. Dükkan açmak istediğin yerde kurmayı düşündüğün iş modelini yapan başkaları var mı, ya da daha önceden varmıydı iyi araştır. Belki de senin aklındaki iş modelini birileri o mahallede ya da sokakta uygulayan oldu ancak battı! Bu durum senin için de geçerli olabilir.

   Dükkan açmak istediğin sokak ya da mahalle esnafı ile tanış ve o bölgenin özelliklerini ve müşteri kitlesini öğrenmeye çalış.

LSİ ANAHTAR KELİME BULMA


Genç Yaşta Düşük Sermaye ile Hatta Sermayesiz Ticarete Atılmak Mümkün mü?

   Eğer amacın para kazanmak ise düşük sermaye ile hatta sermayesiz yapabileceğin iş modelleri mevcut. Ancak düşük sermaye hatta sermayesiz TİCARETE ATILMAK bunlanrdan biri değil maalesef. Özellikle genç yaştaki arkadaşlarımız düşük sermaye ile ya da sermayesiz ticaret yapmak ile ilgili sorularını youtube kanalımda ya da udemy'deki affiliate marketing ile alakalı kursumun paneli aracılığı ile soruyorlar ancak az önce de belirttiğim gibi düşük sermaye ile ticarete atılmak oldukça zorken sermayesiz ticarete atılmak mümkün değildir. 

   Herşeyden önce ticari faaliyette bulunmak için en basit ve kolay olan şahıs şirketi kurmanız ve her ay muhasebecinize düşük de olsa bir ödeme yapmak zorundasınız(Eğer muhasebeci olmadan da işlerimi yürütürm gibi bir mantığa sahipsen şimdiden uyarayım, atladığın bir husus olursa ödeyeceğin cezalar muhasebecine vereceğin paranın katbe kat fazlası olacaktır.). Tabi ödemen gereken vergi ve harçları saymıyorum bile.

amazon satış ortaklığı

 

   Az önce de belirttiğim gibi her iş modeli ama az ama çok yatırım gerektirir. Amacın öyle ya da böyle para kazanmak ise ticarete atılmadan da para kazanabileceğin iş modelleri mevcut. Ancak bunun için İnternet'e yönelmelisin. Örneğin blogger'lık, affiliate marketing/ Satış ortaklığı, Mobil uygulama geliştirmek ve bu mobil uygulamadan reklam geliri elde etme(Tabi teknik bilgin yeterli ise ya da bu teknik bilgileri öğrenebilirim dersen), web siteleri için şablon yapmak ve satmak, alan adı alıp satmak gibi bir çok iş modeli mevcut. Bu yöntemler ile de gelir elde edebilirsin. Bu yöntemler ticarete atılırken gereken yatırımdan daha az yatırım gerektirirken, daha çok kazanç getirebilirler. Ayrıca az önce saydığım online iş modellerinde bilgi ve birikim elde ederek e ticarete atılmanın temellerini de atmış olursun.
  

  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amazon Satış Ortaklığı Nedir Nasıl Yapılır?

Anahtar Kelimelerin Önemi ve Rekabetçi Anahtar Kelimeleri Bulmak

Dropshipping Nedir - Dropshipping Nasıl Yapılır ?

Satış Ortaklığı Nedir - Satış Ortaklığı İle Online Nasıl Para Kazanılır? - Satış Ortaklığı Veren Siteler ve Networkler

Amazon İle E-Ticarete Atılmak

İnternetten Para Kazanma Yöntemleri

Pinterest Nedir - Pinterest Nasıl Kullanılır - Pinterest İle Para Kazanmak

EIN Numarası Nedir, EIN Numarası Neden ve Kimler İçin Gereklidir?

Backlink Nedir Backlink Alabileceğiniz En Kaliteli Türk ve Yabancı Siteler