Blog Yazısı / Makalesi Nasıl Yazılır? (Blog İçin Düzenli ve Başarılı İçerikler Nasıl Oluşturulur)

   Bir blog yazısı ya da makalesi nasıl yazılır ki? Her gün binlerce blog sitesi kuruluyor ve belki de milyonlarca içerik üretiliyor. Peki ben bunların içerisinden nasıl sivirlecek ve onları geçeceğim? Nasıl makaleler yazacağım blog sitem için? Blog sitemde hangi konulardan bahsedeceğim? Tüm bu sorular üstüme üstüme geliyor! Tüm bu sorunları aşmak için sanırım bir plan yapmalıyım. Öyleyse vakit kaybetmeden başlayayım:

Blog Yazısı / Makalesi Nasıl Yazılır? (Blog İçin Düzenli ve Başarılı İçerikler Nasıl Oluşturulur)


1- Bir Liste Yap:

      Düzenli olarak içerik üretmek veya blog yazısı yazmak için bir liste oluşturmam gerekiyor. Peki bu listede ne olmalı? Ben bu listeye öğrenmek istediğim, merak ettiğim ve ilgi alanıma yönelik konular belirleyeceğim. Al sana basit bir liste. Bu liste benim blog yazılarım için bir temel olacak:

Gördüğün gibi bir blog yazısı yazmadan önce blog içeriğine uygun olacak şekilde daha doğrusu bu bloğumda insanlarla paylaşmak istediğim ya da öğrenmek istediğim konulara paralel bir konu listeleri oluşturuyorum. Böylece blog yazım için bir iskelet sistemi kurmuş oldum. Şimdi ne yapmalıyım?

Sermayesiz Para kazanma


2- Blog Yazısı Yazmak İçin İçeriğimi Detaylandırmalıyım:

   Blog yazıma iskelet oluşturacak konuları belirledim. Artık elimde işleyebileceğim bir çok konu mevcut. Ancak bu yeterli değil, bunu biraz daha detaylandırmalıyım. Bunun için, yukarıdaki konu başlıklarımdan sadece birini seçecek ve buna yoğunlaşacağım. Böylece bu konu ile alakalı insanların ne tür konular araştırdığını, konu ile ilgili neler merak ettiklerini ve ne tür sorunlar yaşadıklarını tespit etmeye çalışacağım. Örneğin blogırlık konusunu ele alalım. Blogırlık ile ilgili insanlar neler merak ediyor biraz araştıracağım. Bunun için biraz anahtar kelime araştırması yapmam gerekecek(Bunu nasıl yapacağını öğrenmek istersen bu linke tıklayabilirsin: https://internettengeliryontemleri.blogspot.com/2020/10/anahtar-kelime-bulma.html)

Şimdi bloggırlık ile ilgili bulduğum kelimeleri seninle paylaşmak istiyorum:
Bunun gibi blogırlık ile alakalı bir çok soruyu ve sorunu tespit edip bunlarla ilgili içerikler oluşturabilir ya da tek bir içerikle tüm bu soruları yanıtlayarak blog yazımı daha fazla detaylandırabilirim.

3-Neleri Bilmediğimi Anlamaya Çalışmalıyım:

   Yukarıdaki başlıkta açıkladığım gibi anahtar kelimelerin yardımıyla bir çok yeni anahtar kelime tespit ederek yazacağın blog yazısını (ya da makaleni) detaylandırabilirsin. Ancak burada da bir problem var. Yeni anahtar kelimeleri keşfetmek için kök bir anahtar kelime ya da anahtar kelime grubu belirleyerek yeni anahtar kelimeler türetebilirsin bu doğru. Peki ya hiç haberin olmayan, ancak konunla birebir alakalı olan bir anahtar kelimeyi nasıl tespit ederdin?





   Bu açığı kapatmak için bir blog yazısı yazmadan önce aslında birden fazla kez okuma yapmalısın. Böylece yeni terimlere, yeni tekniklere, konunla alakalı olabilecek yeni sözcüklere erişme şansını artırırsın. Bunun için konun ile alakalı olan forumlardan yararlanmalısın. Bunun için özellikle İngilizce içerik üreteceksen Quara, Reddit gibi siteler harika... 

   Sana başımdan geçen bir olayı anlatarak ne demek istediğimi biraz daha somutlaştırayım. Reddit platformu üzerinde arama motorları ve SEO ile alakalı insanların neler yazdığına bir bakmak istedim. Sonrasında yapılandırılmış veri konusu ile karşılaştım. Arkasından veri yapılandırması ile makalemi arama motoru sonuç sayfasında yükseltmek ve daha iyi bir seo parformansı sergilemek adına nasıl kullanacağımı öğrenmekle beraber, insanların yapılandırılmış veri ile ilgili ne kadar meraklı olduklarını keşfettim. Elbette tüm bunları birer makaleye çevirdim. Böylece hem blog yazım için bir içerik fırsatı yakalarken hem de yeni bir konuyu öğrenmiş oldum. Bu noktada okuma yapmak blog yazısı yazmak için oldukça kritik öneme sahip...

4- Anahtar Kelimelerimi Belirlemeliyim

   Aslında daha önceki başlıklarda bu konuya biraz değinmiş olsam da burada biraz daha açıklayıcı olacağım. 1. ve 2. başlıklara bakacak olursan bunların hepsi anahtar kelimeler yardımıyla tespit ettiğim cümlelerdi. Gerçi 1. başlıkta yazdıklarımı kendim kurguladığımı itiraf etmeliyim. Ancak senin de gördüğün gibi kendi kurguladığımız anahtar kelimeler bazen çok yüzeysel kalabiliyor. Ancak konuya derinlik katmak ve diğer insanların ilgisini çekecek konular üzerine yazmak için onların daha önce karşılaşmadıkları ya da her yerde bulamayacakları yazılar yazmamız gerekiyor. Bunun için elbette yüzeysel olarak belirlenen anahtar kelimeler de yetersiz kalıyor. Peki ama ne yapmak lazım?





   Yazıları belirli bir sığlıktan kurtarmak ve daha detaylı yazılar yazmak için az önceki maddede belirttiğim gibi okumalar yaparak yeni kelimeler keşfetmeye çalışmalıyız. Kabul ediyorum ki az önceki yapılandırılmış veri çok gizli saklı bir anahtar kelime değil ancak seo nasıl yapılımalı gibi bir sorgudan daha az rekabete sahip ve daha bilinmeyen bir kelime grubu. Zaten onu seo gibi bir anahtar kelimeye karşılık daha az rekabetçi eden unsurda bu. Seo'ya göre daha az kullanılmış olması. Hakkında daha az içerik üretilen anahtar kelimeleri tespit etmek arama motoru sonuç sayfasında daha hızlı yükselmenizi ve buna bağlı olarak daha fazla kitleyle etkileşime girmenizi sağlamak anlamına geliyor. 
   
   Bazen anahtar kelime araştırması yaparken kafamızda kurguladığımız bir anahtar kelimeden yola çıkar ve yeni bir anahtar kelime keşfederiz. Ardında bu anahtar kelime ile de başka bir anahtar kelime keşfederiz. Tabi tüm bunlar olurken aslında gözümüzün önünde olan şeyleri de kaçırırız. Bunun önüne geçmek için incelediğiniz veya okuduğunuz şeylere çok dikkatli bakın. Ne demek istediğimi sana bir örnekle açıklamak istiyorum. Ancak öncesinde şu  ekran alıntısına bakar mısın?

Blog yazısı nasıl yazılır

   Bu blogdaki diğer makaleleri okursan ya da youtube kanalımdaki içerikleri izlemişsen amazon satış ortaklığı ile alakalı içerikler ürettiğimi görmüşsündür. Yukarıdaki ekran alıntısı da  amazon satış ortaklığı ile ilgili olan Amazon Sitestripe Google eklentisi. Bu araç ile kolayca affiliate linklerinizi alabilirsiniz. Bu kısa açıklamayı yaptıktan sonra gelelim asıl konumuza. Amazon sitestripe sürekli gözümün önünde olmasına rağmen nedense birilerinin bunu merak ederek bir arama yaptıracağını hiç düşünmediğim için makalemde ön plana çıkarmamıştım. Ardından arama sonuçlarına ve search console' baktığımda gördüm ki "amazon sitestripe nedir", "amazon sitestripe nasıl kullanılır" arama sorgularına karşılık da ilgili blog yazım arama sonuçlarında ilk sayfada yer alıyor. Burada bu anahtar kelimeyi tesadüfen kullanmış olsam da gerçek şu ki, bazen bakmakla görmek gerçekten fark yaratıyor. Bu yüzden etrafımızda olup biten şeyleri görmeye gayret etmemiz gerekiyor sanırım.  

5- Rakiplerimin İçeriğini incelemeliyim

   Yazmak istediğim konuyu belirledim, anahtar kelimeleri de tespit ettim. Tamam ama blog yazısı yazmaya hazır mıyım? Hiç rakiplerimin belirlediğim konular hakkında ne yazdığını merak edip onların içeriklerini okudum mu? Acaba yazmak için belirlediğim konu hakkında onlar ne tür içerikler üretmişler. Acaba makalemde yazmak istediğim, değinmek istediğim konulara onlar da değinmiş mi?  Acaba benim tespit ettiğim başlıkları, anahtar kelimeleri onlar da kullanmış mı? Tüm bu sorulara cevap vermem gerekiyor. Aslında burada amaç rekabetten sıyrılarak içeriğin kalitesini artırmaya çalışmaktır.

   Ancak burada şöyle bir tehlike de var. Bazen rakiplerinizin içeriğine o kadar takılıp kalırsınız ki, şöyle bir yanılgıya düşersiniz:"O yazmış en iyisi ben yazmayım" ya da "o bu konuda yazmış iyisi mi ben de sözü biraz daha dolandırayım. Böylece içeriğim daha özgün gözüksün ". 

   Elbette rakiplerinin içeriğini okuman daha özgün içerikler üretmek adına önemli bir unsur. Ama bu kadar abartılı ve ön yargılı yaklaşmamalısın. Belki aynı konuyu işleyeceksin ama sen ondan daha iyi ifade edeceksin ne malum? Bu yüzden aynı konuyu işlemekten sakın çekinme. Ancak işlediğin konuyu daha anlaşılabilir veya daha okunabilir yapmak adına daha fazla örneklendirebilir ya da işe biraz şaka katarak insanların eğlenmesini sağlayabilirsin!

anahtar kelime bulma



   Rakiplerinden ayrışmak adına sözü daha fazla uzatmak okuyucuyu sıkabileceği gibi fazla tekrara düşme riskini de artırabilir. Konuyu daha detaylı incelemişsin hissi yaratmak adına ya da daha özgün içerik oluşturmak gayretiyle sözü uzatmanın yararı yok gibi geliyor bana. İki iki daha dört eder değil mi? Hadi farklılaşalım: 15'i 5'e bölüp çıkan sonucu kendisiyle çarpıp 5 çıkarırsak al sana yine dört etti. Peki faydası ne oldu? Yine aynı şeyi demedik mi? 

6-Yazımın okunmasını kolaylaştırmak için onu bölümlere ayırmalıyım.

   Blog yazısı yazarken bir çok konuya birden değinmem gerekebilir. Bu da ister istemez makalemin uzun olmasına sebep olacaktır. Peki bu istenen bir durum mu? Mesela çok uzun bir paragrafla karşılaşınca ben ne yapıyorum? Sonuna kadar okumak biraz zor gelince hemen siteden çıkma eylemi gösteriyorum! Ancak her site için bu böyle olmuyor. Bazı siteler var ki ne kadar uzun olursa olsun okuma eylemine devam ediyorum! Peki ama neden?

   Aslında yazı ne kadar uzunsa o kadar gözünde büyüyor okumak. Bu durumda diğer kullanıcılarında benzer mantıkla hareket edebileceğini göz önünde bulundurmalı ve bunun için bir çözüm üretmeliyim! Okuyucuları sitemde daha uzun nasıl tutabilirim ve onları makalemin sonuna kadar okumalarını nasıl sağlayabilirim?

internetten gelir yöntemleri facebook grubu



   Okuyucuların makalemi okumalarını kolaylaştırmak için onu bölümlere ayırmayı denemeliyim. Bu bölümler anlam bütünlüğünü bozmamakla beraber, her bölüm ona yeni bir değer katması gerekiyor. Bunu sağlamak için yine anahtar kelimelerden yararlanmak mümkün olabilir. Ya da burada yaptığım gibi aktarmam gereken herşeyi maddeler haline getirmeliyim. Cümleler de olabildiğince kısa olmalı. Sözylemesi kolay ama yapması zor birşey!

   Elbette burada olduğu gibi her başlıkta işlediğim konu da kısa paragraflardan oluşursa harika olur. Ama nederler bilirsin! Terzi kendi söküğünü dikemezmiş. Sen iyisi mi hocanın dediğini dinle ama yaptığını yapma!

7- Analiz Herşeydir!

   Baştan uyarmalıyım ki her blog yazısı analiz içermek zorunda değildir. Ancak blog yazısı nasıl olmalı sorusuna cevap ararken eğer konunuzda müsait ise bence yapılmış analizleri, verileri, grafikleri paylaşmak oldukça önemli bir husustur. Kullanıcı bu grafikleri incelerken hem bir dinlenme şansı bulur, hem de anlatımlarınızı bilimsel verilerle desteklediğiniz için okuyucu gözünde makaleniz daha profesyonel ve otoriter bir içerik olarak değerlendirilir. Bir diğer artısı da bu tür grafikler ve tablolar sayfanızı da renklendirecektir. Bu görsel olarak da faydalı birşeydir aslında. Hadi gel bu makalenin bir özetini yapalım ;  

Özet:

Blog Yazısı Nasıl Yazılır 1. Adım: Önce yazmak istediğin konunun başlığı belirlenir. Örneğin bu makale için:

Blog Yazısı Nasıl Yazılır?

Blog Yazısı Nasıl Yazılır 2. Adım: Ana başlığı destekler nitelikte alt başlıklar belirlenir. Bu hem okuyucunun okumasını kolaylaştıracak hem de yazacağınız yazı için iskelet oluşturacaktır. Ne demek istediğimi aşağıdaki ekran alıntısına bakarsan daha net anlayacaksındır:

Blog Yazısı Nasıl Yazılır

Yukarıdaki ekran alıntısında bu yazıyı yazdığım sırada belirlediğim başlıkları görüyorsun. Bu başlıkları belirledikten sonra artık işim daha da kolaylaşıyor. Hadi bir sonraki adıma geçelim:

Blog Yazısı Nasıl Yazılır 3. Adım: Şimdi bu başlıkların altını bilgilerle doldurmam gerekecek. Zaten bu başlıkları belirledikten sonra bu oldukça basit birşey. Tamamen kompozisyon! Ancak burada uyarmak istediğim husus şu. Bu başlıkların altını doldururken uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanmaya özen göster. Ayrıca kullanıcıyı dinlendirmek adına mümkünse sayısal ve görsel veriler paylaş. Ayrıca yazı uzayacaksa kısa paragraflar kullan. Cümleleri de kısa tutmaya çalış.

amazon satış ortaklığı



Blog Yazısı Nasıl Yazılır 4. Adım: Yazmış olduğun yazıda hem diğer yazılarına hem de atıfta bulunduğun yazılara veya kaynaklara backlink ver. Günün sonunda amacın arama motoru sonuç sayfasında ilk sıralara yerleşmek değil mi? Bu sana yardımcı olacaktır. 

Blog Yazısı Nasıl Yazılır 5. Adım: Önceden yazdığın yazılara/makalelere giderek en son yazmış olduğun makaleye link ver (Mümkünse tabi...).

Blog Yazısı Nasıl Yazılır 6. Adım: Yazdığın makaleyi sosyal medya hesaplarında paylaşmayı unutma! Ne kadar çok kitle o kadar çok etkileşim demektir. Ne kadar etkileşim alırsan arama motoru sonuç sayfasında o kadar yükselirsin. 

Umarım blog yazısı nasıl yazılır sorusu için tatmin edici cevapları almışsındır. Ancak unutma ki yazmış olduğun blog makalelerini kitlelere eriştirmek için arama motorlarının nasıl çalıştığını, satış hunisinin nasıl oluşturulduğunu ve anahtar kelime optimizasyonlarının nasıl yapılması gerektiğini de öğrenmelisin. Bu ve benzeri konuların hepsine BURADAN erişebilirsin. İyi çalışmalar dilerim. 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amazon Satış Ortaklığı Nedir Nasıl Yapılır?

Anahtar Kelimelerin Önemi ve Rekabetçi Anahtar Kelimeleri Bulmak

Dropshipping Nedir - Dropshipping Nasıl Yapılır ?

Satış Ortaklığı Nedir - Satış Ortaklığı İle Online Nasıl Para Kazanılır? - Satış Ortaklığı Veren Siteler ve Networkler

Amazon İle E-Ticarete Atılmak

İnternetten Para Kazanma Yöntemleri

Pinterest Nedir - Pinterest Nasıl Kullanılır - Pinterest İle Para Kazanmak

EIN Numarası Nedir, EIN Numarası Neden ve Kimler İçin Gereklidir?

Backlink Nedir Backlink Alabileceğiniz En Kaliteli Türk ve Yabancı Siteler