Web Sitemin Sıralamasını Nasıl Yükseltebilirim?(3.Bölüm: Schema.org Nasıl Kullanılır?)

   Schema.org'u nasıl kullanacağını anlamak için bilmen gereken iki unsur var. Bunlardan ilki schema.org'un kütüphanesidir. Bu kütüphanede işaretleyebidiğin veri türlerinin hepsine erişebilirsin. Bir diğeri ise html taglarıdır. Tüm bu işaretlemeleri Html tagları arasında yapman gerekecek. Gel şimdi adım adım yol alalım. Öncelikle schema.org kütüphanesindeki veri türlerini inceleyerek işe  başlayalım: 

Schema.org Nasıl Kullanılır


Shema.org Kütüphanesi ve Veri Türleri:

   Schema.org kütüphanesinde web sitenizdeki her bir elemanı işaretlemek için bir çok veri türü olsa da, bunlar temelde iki kategoriye ayrılıyorlar. Bunlardan ilki Türler diğeri(Types) ise Veri Türleridir(Data Types):

Schema.org nasıl kullanılır
Yukarıda gördüğün her bir tür de kendi arasında sınıflandırılıyor. Örneğin Türler kategorsine bağlı olan tipler genişletildiğinde şu türler ortaya çıkmakta:

Schema.org Kütüphanesindeki Veri Türleri

  Elbette bu türlerde yine kendi içerisinde türlere ayrılıyor. Bunları tek tek göstermem oldukça zor. Ancak her bir türü 
https://schema.org/docs/full.html sayfasına giderek inceleyebilirsin. Aynı şekilde veri tipleri(Data Type) de kendi içerisinde farklı türlerle sınıflandırılıyor:

schema.org kütüphanesindeki veri türleri

 Schema.org kütüphanesindeki veri türlerini gördüğümüze göre şimdi bu kütüphaneyi nasıl kullanacağımıza geçelim:




Schema.org Kütüphanesi Nasıl Kullanılır?

   Bu bölümde schema.org kütüphanesindeki veri türleri ile blog içeriğimi işaretleyeceğim. Ancak öncesinde işaretleme amacı ile küçük bir tanım yapacak ve bu tanımı shema.org kütüphanesi aracılığı ile işaretleyeceğim. Sanırım bu senin için iyi bir örnek olacaktır. Hadi şimdi Yapılandırlmış veri tanımı yapalım:

Web sitenizdeki içeriğin ne ile ilgili olduğunu arama motorlarınca anlaşılmasını sağlamak için kullanılan bir tür işaretlemedir.

Şimdi yukarıdaki tanımı nasıl işaretleyeceğimize gelelim. Ancak öncesinde aşağıdaki görsele göz atın lütfen:

schema.org nasıl kullanılır

Yukarıdaki tabloyu inceleyecek olursan yukarıdaki tanımı işaretlemek için Type başlığı altındaki Thing türüne ait olan "CreativeWork" türünü, ardından yine bu veri türünün altında yer alan "Article" veri türünü, daha sonra da "SocialMediaPosting" veri türünü takip ederek "BlogPosting" veri türüne ait olan "LiveBlogPosting" veri türünü tıklıyorum. Karşıma şöyle bir şey çıkıyor:

schema.org Nasıl Kullanılır

Buradaki tüm özellikleri tek tek inceliyorum ve tanım için kullanabileceğim veri işaretleme türünü arıyorum. Bunun için tabloda yer alan"Property" kolonundan yararlanacağım:

schema.org nasıl kullanılır

Yukarıdaki ekran alıntısında gördüğün gibi "description" özelliğini görüyorum. Bunun hemen yanında beklenen veri türünün "Text" olduğunu ve bu veri türünün "bir şeyin tanımı olarak" belirtildiğini görüyorum. Kullanmam gereken veri türü budur. Daha sonra bu makalemde yaptığım tanımı işaretlemek için html editöründe yaptığım tanımı bulacak ve onu işaretleyeceğim:

Schema.org nasıl kullanılır

Yukarıdaki ekran alıntısı makalemde okuduğun tanımın html düzenindeki görüntüsüdür. Vu bu html düzeni içerisinde yapmış olduğum tanımı işaretlemek için itemprop="description" niteliğini kullandım. Gördüğün gibi veri işaretlemesi yapmak için ya da veri türünü belirtmek için herhangi bir özel araç kullanmam gerekmiyor. 

   Bu makaleye başlarken schema.org ile veri işaretlemesi yapman için bilmen gereken iki şeyden bahsetmiştim. İşte o ikinci şeyde tam olarak budur. HTML düzenlemesini bilmen gerekiyor. Aksi takdirde bunu yapman mümkün değil. Ancak belirtmeliyim ki bu da çocuk oyuncağı. Pekala bu tanım için bir veri işaretlemesi yaptım. Ancak birden fazla tanım varsa içeriğimde ne olacak? Ya da sitemde tanımların yanı sıra bahsettiğim kişiler veya başka tür veriler varsa ne olacak? Sadece bir cümleyi mi işaretleyebiliyorum? Öyleyse veri işaretlemesi ile ilgili bilmen gereken diğer soruları da cevaplayayım:

Sermayesiz internetten para kazanma


Schema.org Kütüphanesi ve Yapılandırılmış Veri İşaretlemesi İle İlgili Bilmen Gereken Diğer Şeyler:

   Elbette web sitenizde birden çok veriyi işaretlemeniz gerekebilir. Bunun için schema.org kütüphanesinin içerisinde biraz gezinerek veri türünü tespit etmeniz ve o veri türüne ait özelliği bulmanız gerekecek. Örneğin bloğunuzda bir tanım yaparken "Live Blog Posting" niteliğine ait "description" özelliği ile bir işaretleme yapacakken içeriğinizde aynı zamanda bir resim veya videoda kullandığınız zaman "Drawing" niteliğine ait "image" veya "video" özelliğini kullanarak da işaretleme yapmanız gerekecektir.

   Yukarıda belirttiğim gibi bir çok içerik türü için bir çok veri işaretleme özelliği mevcuttur ve bunların hepsini tek bir web sayfası veya tek bir makale için kullanabilirsin. Diğer bir deyişle bir blog postunda sadece iki-üç tane veri işaretlemesi yapabilirsin gibi bir kısıtlama yoktur. Ancak dikkat etmen gereken husus, işaretleme yaparken kullanıcıların sitende gördükleri unsurları işaretlemen gerekliliğidir. Eğer html tarafında kullanıcının görmediği bir veri varsa onu işaretlememeni tavsiye ediyorum. Aslında bunu ben değil, Schema.org tavsiye ediyor. 

   Bugün de makalemin sonuna geldim. Eğer sitenin arama motorundaki sıralamasını iyileştirmek istersen BURADA yer alan diğer makalelerime de göz atabilirsin. 













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amazon Satış Ortaklığı Nedir Nasıl Yapılır?

Anahtar Kelimelerin Önemi ve Rekabetçi Anahtar Kelimeleri Bulmak

Dropshipping Nedir - Dropshipping Nasıl Yapılır ?

Satış Ortaklığı Nedir - Satış Ortaklığı İle Online Nasıl Para Kazanılır? - Satış Ortaklığı Veren Siteler ve Networkler

Amazon İle E-Ticarete Atılmak

İnternetten Para Kazanma Yöntemleri

Pinterest Nedir - Pinterest Nasıl Kullanılır - Pinterest İle Para Kazanmak

EIN Numarası Nedir, EIN Numarası Neden ve Kimler İçin Gereklidir?

Backlink Nedir Backlink Alabileceğiniz En Kaliteli Türk ve Yabancı Siteler