Blockchain Teknolojisi Nedir? (Bu Teknoloji ile Neler Yapılabilir?)
Blockchain teknolojisi nedir denildiğinde akla ilk olarak kripto paralar gelse de, bundan çok daha fazlasıdır aslında. Kripto paraları ise bu teknolojinin sonuçlarından biri olarak yorumlamak sanırım yanlış olmaz. Bugünkü makalemde istedim ki blockchain teknolojisini ele alayım ve blockchain teknolojisi nedir, hangi alanlarda kullanılır, blockchain teknolojisi ile neler yapılabilir ve nasıl blockchain geliştiricisi olunur gibi sorulara yanıt vereyim...
Blockchain nedir işte size tanımı:
Blockchain ilk bakışta biraz karmaşık geliyor olsa da esasında bir tür veritabanıdır. Tamam da her yerde bir blockchain lafı geçiyor. Eğer böyle basit bir şey ise neden teknoloijk devrim gibi anlatılıyor ki? Böyle düşünüyorsan mevcut veritabanlarından bahsetmemiz gerekiyor.
Daha önce mysql ya da Firebase gibi veri tabanlarını duymuşsundur sanıyorum. Bu veritabanlarında veriler tablolar halinde tutulur ve büyük serverlerde saklanır. Sonra bu veritabanındaki verilere bir çok kişi erişebilir. Bir diğer veri saklama yoluda yine çeşitli elektronik tablolar kullanmaktır. Bu tablolar da genellikle şirket içinde veya bir organizasyon içerisinde yetkilendirilmiş kişilerce kullanılabilir. Gördüğün gibi bizler verileri saklamak, onları değiştirmek ya da onlara erişmek için veri tabanlarından veya daha basit sistemler olan elektronik tablolardan yararlanıyoruz. Ancak bu sistemlerin ortak bir sorunu var. Tek bir merkezde bulunması ve erişim yetkilerinin bir firmada ya da bir şahısta olması. Peki blockchain burada neyi değiştiriyor?
Blockchain teknolojisinde veri işlendikten sonra, bu veri o blok zinciri içerisindeki bilgisayarlarda saklanıyor. Böylece verinin saklanması veya işlenmesi tekelcilikten çıkıyor. Veri bir çok bilgisayarda dağıtık olarak tutuluyor. Böylece hem korsan saldırılardan korunuyor hem de veri bir kişi veya bir kuruluşun kontrolünden çıkıyor.
Blockchain nasıl çalışır?
Tipik bir veri tabanı ile blockchain arasındaki en temel fark verilerin yapılandırılma biçimidir. Bir blok zinciri bilgileri depolayan bloglardan meydana gelir. Blog zincirini oluşturan her bloğun belirli bir veri tutma kapasitesi vardır. Bu kapasite dolduğu an kendinden önceki bloğa bağlanır ve yeni veriler yeni bir bloğa işlenmeye başlar. Reaksiyon bu şekilde devam ettiği için blog zincirleri oluşur. Aslında Blogchain'e adını veren reaksiyon işte budur.
Bir veri tabanı veriyi tablolar halinde yapılandırırken blog zinciri veriyi bloglar halinde yapılandırır. Bu durumda herbir blogzinciri veri tabanı iken, veritabanı ise blogzinciri olamaz. Blockchain işleyişindeki prosese bir bakalım:
1.Adım: Yeni bir işlem girilir.
2.Adım: Yeni işlem Dünya'nın dört bir yanına dağıtılmış bilgisayarlar ağına iletilir.
3.Adım: Bu bilgisayar ağı işlemin geçerliliğini doğrulamak için çeşitli denklemleri çözer.
4.Adım: Yasal işlemler oldukları onaylandıkları an, bloglar halinde bir araya getirilir.
5.Adım: Bu bloglar daha sonra kalıcı tüm işlemlerin uzun bir geçmişini oluşturmak üzere birbirine zincirlenir.
Blockchain Teknolojisinin Kullanım Alanları
Gelelim blockchain teknolojisinin kullanım alanlarına. Tahmin edeceğin üzere finas alanı öncelikli olarak kullanılıyor. Hem havale ücreti gibi masrafların olmaması hem de 7/24 çalışan bir sistem olması bu alanda blockchain teknolojisini oldukça kullanışlı yapıyor.
Bankacılık ve finans alanı dışında sağlık hizmetleri alanında da kullanılmakta. Örneğin hastanın geçrmiş olduğu hastalıklar, kendisine konulan teşhisler, yapılan muayeneler ve bulgular ve raporlanan ilaçların tümü blockchain teknolojisi aracılığı ile saklanabilen veriler arasında.
Bir diğer blockchain kullanım alanı ise tapu ve ruhsat gibi mülkiyete ait katılardır. Bu tür kayıtların tutulmasında da blockchain teknolojisi kullanılabiliyor.
Blockchain teknolojisinin kullanım alanları arasında oylama da bulunuyor. Evet yanlış okumadın, siyasi seçimlerde yapılan oylamalarda da bu teknolojiden yararlanabiliniyor. Örneğin Amerika'da Batı Virginia eyaletinde yapılan ara seçimlerde bu sistem kullanılmış ve yapılan oylamalar hem şeffaf biçimde takip edilebilmiş hem de oylama sonuçları hızlı bir şekilde sayılarak sonuçlar hızlı bir şekilde elde edilmiş.
Blockchain teknolojisinin en ilginç bulduğum kullanım alanı ise gıda tedarik zincirinde kullanılıyor olması. IBM Food Trust tedarikçilerin satın aldıkları malzemenin kökenlerini takip etmesi için de bu teknolojiden yararlanmıştır.
Bir diğer kullanım alanı ise sözleşmelerdir. Akıllı sözleşme olarak bilinen bu tür sözleşmeler blockchain ile kolayca yürürlüğe konulabiliyor. Ev mi kiralayacaksın? Ev sahibi, sen depozitonu ödediğin anda kapı kodunu yollayacak. Hem sen hem de ev sahibi, anlaşmanın ilgili kısımlarını akıllı sözleşmeye gönderecek ve bu sözleşmenin başladığı tarihte depozito için kapı kodunu tutacak ve otomatik olarak değiştirecek. Ev sahibi kira tarihine kadar kapı kodunu sağlamazsa, akıllı sözleşme güvenlik teminatını iade edecek. Aslında bu sayede hem noter masrafları hem de avukatlık masrafları ortadan kalkacak. İlginç değil mi?
Blockchain Teknolojisinin Avantajları ve Dezavantajları:
Gelelim blockcahin teknolojisinin avantajlarına ve dezavantajlarına. Bu sistem her yönüyle mükemmel mi? Hangi sorunları bizim için ortadan kaldırıyor?
Avantajları;
* İşlemleri doğrulamak için insana ihtiyaç duyulmaz,
*Üçüncü taraflar doğrulama sisteminden kaldırıldığı için maliyetleri düşürür,
*Ademi merkeziyetçilik ve otorite ihtiyacı yok,
*İşlemler özel, güvenli ve verimlidir,
*Şeffaftır,
*Gelişmemiş hükümetleri olan ülkelerin vatandaşları için kişisel verilerin güvenliğinin sağlanması ve finansal olarak özgürlük sağlaması büyük bir avantajdır.
Dezavantajları;
* Veri madenciliği oldukça maliyetli,
* Saniyede yapılan işlem sayısı oldukça düşük.
Nasıl Blockchain Geliştiricisi Olunur?
Daha önce hiç kodlama yaptın mı? Eğer kodlama geçmişin varsa daha hızlı yol alman mümkün. Ancak kodlama geçmişin yoksa öncelikle bunu geliştirmen gerektiği için süreç biraz daha uzayacaktır. Elbette imkansız değildir. Blockchain geliştirici sürecinden bahsetmeden evvel Blockchain geliştiricisi kimdir ne iş yapar biraz ondan bahsedelim ve geliştirici olmak için adım adım ilerleyeceğin süreçlere değinelim:
Blockchain Geliştiricilerinin Odaklandığı Konular:
Bir blockchain geliştiricisi, blockchain ile ilgili dApp'leri, akıllı sözleşmeleri, protokolleri, mimariyi optimize etmek ve geliştirmekle ilgilenir.
Blockchain Geliştirivi Türleri:
Daha önce Frontend ve Backend gibi kavramları duymuş muydun? Bu kavramlar özellikle web geliştiricileri için kullanılır. Nasıl ki web geliştiricileri farklı alanlarda çalışıyorsa blockchain geliştiricilerinin de farklı alanda çalışanları vardır. Bunlar:
* Çekirdek Blockchain Geliştiricileri
* Blockchain Yazılım geliştiricileri
Her geliştirici türünün kendine özgü görev ve sorumlulukları vardır. Gelin kısaca inceleyelim:
Çekirdek Blockchain Geliştiricileri:
Çekirdek(ya da temel) blockchain geliştiricileri mimari geliştirmeden sorumludur. Blockchainin başarılı bir şekilde çalışması için gereken protokolleri tasarlarlar. Bununla beraber;
* Uzlaşma protokollerini tasarlarlar,
* Ağ için güvenlik protokollerini tasarlarlar,
* Ağın amaçlandığı gibi çalıştığından emin olurlar.
Blockchain Yazılım Geliştiricileri:
Blockchain yazılım geliştiricilerinin çalışma alanları biraz farklıdır. Bu geliştiricilerin rolü çekirdek blockchain geliştiricilerinin tasarımlarını kullanarak block zincirini geliştirmek ve uygulamaktır. Özetleyecek olursak, çekirdek blockchain geliştiricileri temel atarken, blockchain yazılım geliştiricileri kat çıkar. Bunu yapmak için de dApp denilen merkezi olmayan yazılım geliştirirler.
Blockchain Geliştiricilerinin Sahip Olması Gereken Teknik Beceriler:
Blockchain geliştiricisi olmak için bazı teknolojilere ve teknik terimlere hakim olmak gerekiyor. Bu teknik bilgi ve terimler arasında Blockchain mimarisini anlamak, Hash fonksiyonlarını anlamak, dağıtılmış defter teknolojisini anlamak gerekiyor. Bunun yanı sıra veri yapıları hakkında bilgi sahibi de olmalısınız. Veri yapıları gibi bir teknik bilgiyi öğrendiğinizde blockchain'in yapısını modifiye etme şansını yakalarsınız.
Akıllı sözleşme geliştirmeyi öğrenmek de block chain teknolojilerini geliştirmek için olmazsa olmazlardan. Bunun için Solidity öğrenmelisiniz. Bu programlama dili ile akıllı sözleşmeler geliştirebilirsiniz.
Kriptografi öğrenmelisiniz. Böylece yarattığınız blockchain teknolojisinin dApp'lerinin ve hizmetlerinizin güvenliğini sağlamış olursunuz.
Blockchain teknolojilerini öğrenmek adına çeşitli kaynakları araştırmaya ve burada seninle paylaşmaya devam edeceğim. Bu teknolojilerden haberdar olmak için takipte kalın. Diğer içeriklerime göz atmak için BURAYI tıklayabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder