E-Ticarete Atılmak / E-Ticarete Nasıl Başlanır
E ticarete atılmak istiyorsun ancak e-ticarete nasıl başlanır nereden başlanır bir türlü karar veremiyorsun! Kimbilir belki de aklında e-ticaretle ilgili bir takım sorular var cevaplanması gereken! Mesela "e ticaret için gerekenler nelerdir? ", " e- ticaret için şirket kurmak gerekir mi?", "e-ticarete başlarken nelere dikkat edilmeli?". Şimdiden söyleyeyim hem bu sorulara hem de bu sorulardan daha fazlasına bu makalede cevap bulacaksın. Ancak bir konuda uyarmak isterim. Bu makale Türkiye'de e ticarete atılmak isteyenler için oluşturuldu. Ancak yurtdışında özellikle Amerika'da e-ticarete atılmak ve "Amazon FBA - FBM yapmak istiyorum" diyorsan "Amazon ile e-ticarete atılmak" başlıklı makalemi okumanı tavsiye ederim. (Makalenin tam Linki: https://internettengeliryontemleri.blogspot.com/2019/04/amazon-ile-e-ticarete-atlmak.html)
E-Ticarete Nereden Başlamalı?
E ticarete başlamak istiyorum. Tamam ama e ticarete nereden başlamalı? Acaba kendime ait bir e-ticaret sitesi mi kursam daha iyi olur yoksa gittigidiyor, n11, hepsiburada veya trendyol gibi internet sitelerinde daha doğrusu e ticaret sitelerinde mi satış yapsam daha iyi olur? Aslında bunun cevabı çok net olsa da bir çok yeni girişimci kendine ait bir e sitesi açmakla mevcut e-ticaret platformlarında satış yapmak konusunda kararsız kalabilmekte. Bunun temel sebebi e-ticaret sitelerinde alınan komisyonların yüksek bulunması. Peki gerçekten de bu e ticaret siteleri çok fazla komisyon mu alıyor? Acaba sen kendine ait bir e-ticaret platformu kursaydın maliyetler ne olurdu? Gelin e-ticaret sitesi kurmak mı mantıklı yoksa mevcut e-ticaret platformlarında satış yapmak mı mantıklı bir irdeleyelim:
E-Ticaret Sitesi Kurmak Mantıklı mı?
E-ticaret sitesi kurmak isteyen bir arkadaşımla yaptığım bir sohbeti sizinle paylaşmak istiyorum. Böylece e ticaret sitesi kurmak ne kadar mantıklı daha net anlaşılacaktır.
Arkadaşım bir girişimde bulunarak kendi bastırdığı t-shirtleri yine kendi sitesinde satmak istiyordu. Tabi bu iş fikrinden bahsederken ben de ona şu soruyu sordum:"Bilader neden kendi e-ticaret siteni kurmak istiyorsun? Bu işi yapmak için ille de kendine ait bir e-ticaret siten mi olması gerekiyor? Mevcut e-ticaret sitelerinde satsana!". Arkadaşım bu soru üzerine kendine ait bir e-ticaret platformu kurmanın avantajlarını şu şekilde sıraladı:
- "Kanka mevcut e ticaret platformları eşek yüküyle komisyon alıyorlar. Ürünü ben üretiyorum, sermaye ortaya koyuyorum, bunlar ne yapıyorlar da onlara para vereyim? "
- "Diyelim ki mevcut e-ticaret sitelerinde satış yapacağım. Bu durumda siteye gelen müşteri rakiplerimin de ürünlerini görecek.Ya rakibimin ürününü daha çok beğenirler de onun ürünlerini alırlarsa ne olacak? "
- " Ürünlerim hem rakiplerimden daha kaliteli hem de daha zevkli. Buna rağmen gidip en son sıraya sallayacaklar. Eee. Müşteri görmediği ürünü nasıl alacak ki? En azından kendi sitemde hep benim ürünlerim ön planda olacak. Ne satılırsa satılsın kazanan yine ben olacağım!"
İlk bakışta çok mantıklı geliyor değil mi? Rakip yoksa rekabet de yok. Rekabet yoksa karlılık var! Ancak durum pek de öyle değil. Eğer sen de arkadaşımın düşüncesine sahipsen şunları da göz önün de bulundurmalısın:
- Evet bu e ticaret siteleri yüksek komisyon alıyorlar çünkü reklam maliyetleri oldukça yüksek. O kadar kişiyi siteye çekmek çok da ucuz değil. Eğer bu firmalarla rekabete gireceksen onların harcadığından daha az reklam parası harcaman olası değil. Bildiğin gibi bunlar kurumsal şirketler ve her biri google gibi platformlarla özel olarak anlaşıyor ve özel fiyatlarla daha doğrusu senin ödeyeceğin fiyatlardan daha azını ödüyorlar. Bu durumda sen bu reklam harcamalarını karşılamak için daha pahalıya ürün satmak zorunda kalırsın. Bu da rekabette seni geriletecektir.
- Reklam bütçeni kıstığın zaman başına ne gelecek? Bu durumda arama motorlarının en son sıralarında yer alan milyonlarca sitenin arasına katılacaksın. Potansiyel müşteriler rakiplerinin ürünlerini görmeye devam edecekler ama sen orada olmayacaksın!
Bu tabloya bakarak sanırım mevcut e ticaret sitelerinde satış yapmanın daha mantıklı olduğunu anlamışsındır! Ama hala "kendime ait bir e ticaret sitesi kurmak istiyorum" diyorsan bir şansın daha var. Bu şansı iyi kullanmak istiyorsan, bu durumda mevcut e ticaret sitelerinde satışı yasaklanan ürünlere yönelmelisin. Böylece bu platformlarla rekabet etmek zorunda kalmazsın. Yine de unutmaman gereken bir husustan bahsedeyim. Aslında internet sitelerinde satan şey ürün veya hizmet değildir. Her zaman öncelikli olarak GÜVEN satar. Müşterilerinin güvenini kazanmak ve kulaktan kulağa yayılmak istiyorsan müşteri hizmetlerine muhakkak önem vermelisin.
E-Ticaret Sitesi Kurma Maliyeti:
Bu başlık altında çeşitli rakamlar paylaşacağımı düşünebilirsin. Ancak bunu yapmam mümkün değil. Bunun temel sebebi ise öncelikli olarak ne tür bir site kurmayı düşündüğünü bilmiyorum. Diyelim ki gittigidiyor veya trendyol gibi bir site kurmak istiyorsun. Burada çıkacak seo maaliyetleri ile herhangi bir nish için çıkabilecek seo maliyetleri farklı olacaktır. Çoğu kişi e ticaret sitesi kurma maliyetini şablon, alan adı ve hostingden ibaret sanır ancak profesyonel bir e ticaret platformu kurmak bunun çok daha ötesinde bir maliyetle karşılaşmana sebep olacaktır. Ayrıca iş siteyi kurmakla bitmiyor. Sunucu yatırımları, bu sunucuların güvenliğini sağlamak için yapman gereken yatırımlar da göz önünde bulundurulması gereken gider kalemleri arasındadır. Tüm bunları göz önüne aldığında sanırım e ticarete atılmak için en doğru yöntem mevcut e ticaret sitelerinden yararlanmak olacaktır. Peki gittigidiyor, n11.com, trendyol ve hepsiburada gibi e ticaret platformlarında e ticarete başlamadan önce bilmen gerekenler nelerdir biraz da ondan bahsedelim.
E-Ticaret Yapmak İçin Gerekenler
E- ticaret yapmak için kararlısın ancak e ticaret yapmak için gerekenler tam olarak nedir? Bu yolculuk boyunca neleri bilmen gerekiyor, nelere ihtiyacın olacak gelin bunu kısaca listeleyeyim. Hatta önemli olanları başlık başlık açıklayayım:
- Şirket kurmanız gerekecek,
- Eğer kendinize ait bir marka oluşturmayı planlıyorsanız bunun isim haklarını patentlemeniz gerekecek,
- Eğer kendinize ait bir marka oluşturacaksanız maliyetlerinizin arasına ürünü fotoğrafı çektirmek gibi ekstra maaliyetleri göz önüne almanız gerekecek,
- Eğer kendinize ait daha doğrusu kendi markanızı bastıracağınız bir ürün ürettirmek için yurt dışından bir firma ile anlaşacaksanız ürünün denetlenmesi, ambalajlanması ve yine yurt içine sokarken gereken gümrük işlemlerini ve harçlarını gözönünde bulundurmanız gerekecek,
- Mevcut bir ürünü veya markayı satmayı düşünüyorsanız yurtiçindeki toptancısına erişmeniz gerekecek,
- E ticaretteki trendleri takip edebilmek için toptancı ziyaretleri yapmanız ve pazarı sürekli araştırmanız gerekecek,
- Satabileceğiniz ürünleri tespit etmek ve rakip analizleri yapmak için çeşitli yazılımlardan destek almanız gerekecek,
Yukarıda bahsettiğim bir çok konu ayrı birer makale konusu ancak ben e ticarete yeni başlayan biri olduğun varsayımı ile pazarda hala hazırda bulunan ürün veya ürünleri Türkiye'de satın alarak yine Türkiye'deki e ticaret platformlarında pazarlayacağınız düşüncesiyle en kritik gereksinim olan şirket kurmak ve rakip analizi ile satılabilecek ürünleri tespit edebileceğiniz yazılımlardan bahsedeceğim. Gelin isterseniz öncelikli olarak şirket kurmaktan başlayalım:
E - Ticaret Yapmak İçin Şirket Kurmak:
E ticaret için şirket kurmak gerekir mi sorusunu daha önce kendine sormuşsan cevabın "evet" olduğunu biliyorsun. İsterseniz gittidiyor gibi bir e ticaret sitesinde e-ticaret yapın, isterseniz kendinize ait bir online mağaza açın, her ne olursa olsun şirket kurmanız gerekmekte. Zaten mevcut e ticaret platformlarında sizden vergi levhanız isteneceği için bu evrağı tedarik etmenin tek yolu şirket kurmanızdan geçiyor. Eh öyleyse ben de kendi e ticaret sitemi kurarak işe başlarım diyorsan bu durumda müşterilerinden nasıl tahsilat yapacağını ve onlara nasıl fatura keseceğini cevaplamak zorundasın. Öncelikle tahsilattan başlayalım. Tahsilat yapabilmen için kendine ait e ticaret platformuna sanal pos kurmalısın. Bunun için bankalar senden şirket bilgisi isteyecektir. Gördüğün gibi burada da şirket sahibi olmamak senin için bir çıkmaz yaratıyor. Fatura kısmını anlatmama sanırım gerek kalmadı. Tahsilat yoksa faturaya ne gerek var?
Burada değinmek istediğim diğer bir husus ise gitti gidiyor e ticaret platformu ile alakalı. Eğer gittigidiyor sitesinde e ticaret yapmak istersen kayıt aşamasında senden herhangi bir şirket bilgisi istenmeyecektir. Çünkü bu platformun geçmişine baktığımızda 2.el ürün satışı için kurulduğunu görürüz. Elbette bir malın ikinci elini satıyorsan fatura kesmene dolayısıyla şirket kurmana gerek yok. Bu yüzden gitti gidiyor ilk başta sizden şirket bilgisi istemiyor. Buna güvenerek platformda e ticaret yapmaya kalkarsanız, sizden satın alan bir müşteri (ya da sizi gizli gizli takip eden bir rakip) sizden bu satın alma sonrası fatura isteyecek, gönderemediğiniz taktirde ise sizi platforma şikayet edecektir. Arkası malum. Dükkanınız kapatılacak ve yaptığınız yatırımlar boşa çıkacaktır. Bu yüzden şirket kurmadan KESİNLİKLE E TİCARET YAPMAYA KALKMAYIN.
E ticaret yapmak için şirket kurmam gerektiğini biliyorum. Tamam ama bu şirketin türü ne olmalı? E ticaret yapmak için kuracağım şirketin maliyeti ne kadar olacak? E ticaret için kuracağım şirketin ne tür giderleri olacak? Gelin bu soruları yanıtlayalım:
Şirket Türleri:
Şirket türleri arasında Limited, Komandit, Anonim ve şahıs şirketi gibi bir çok şirket türü bulunmakta. E ticaret yapmak için başlangıçta şahıs şirketi kurmak, hem daha az masraflı olacak hem de işler yolunda gitmediği takdirde kapatması da bir o kadar kolay olacak şirket türüdür. Bu yüzden her hangi bir ticari geçmişiniz yoksa ticarete yeni atılıyorsanız şahıs şirketi kurmak sizin için daha az zahmetli ve daha az masraflı olacaktır. Yine de şahıs şirketi kurmanın avantajlarına ve dezavantajlarına bir bakalım:
Şahıs Şirketinin Avantajları ve Dezavantajları:
Şahıs şirketi kurmanın avantajları;
- Kurulum süreci daha kısadır. Maksimum 2 gün içerisinde kurulmaktadır.
- Kısa sürede kurulabildiği için çok kısa sürede de faaliyete geçebilirsin.
- Mali müşavir ve muhasebecilik ücreti daha düşüktür.
- Daha düşük defter tasdik masrafları var.
- İşler beklediğiniz gibi gitmezse şirketinizi bir gün içerisinde kapatabilirsiniz.
Şahıs şirketinin avantajlarını bu şekilde özetledik. Peki ama şahıs şirketi kurmanın hiç mi dezavantajlı tarafı yok. Elbette var. Hadi bir de şahıs şirketinin dez avantajına bakalım:
Şahıs şirketinin dezavantajı:
- Şahıs şirketinin tek bir dezavantajı vardır o da kademeli gelir vergisine tabii olması. Peki bu ne anlama geliyor? İşletmenizin cirosuana göre gelir vergisi oranı %20 ile %35 arasında değişmekte. Eğer bir limited şirketiniz olsaydı bu oran ne kadar cironuz ne olursa olsun %20 olacaktı.
Şahıs şirketi kurmanın avantajlarını ve dezavantajlarını gözönüne aldıktan sonra e-ticaret yapmak için şahıs şirketi kurma kararı aldım. Peki ama bu şahıs şirketinin kurulum maliyeti ile aylık giderleri ne olacak?
E-ticaret için Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti ve Şahış şirketi kurmak için Gereken Belgeler:
E Ticaret için Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti;
- Muhasebeciye vermeniz gereken vekaletname(Noter Üzerinden): 150-175 tl,
- İmza sürküsü (Noter üzerinden): 100 tl,
- Vergi dairesi sözleşme damga vergisi: 50 tl,
- Muhasebeci bedeli: 500-700 tl;
- İş kolunuza göre herhangi bir ticaret odasına kayıt olmanız gerekirse yine 1000 tl gibi kayıt ücreti vermeniz gerekebilir. Ancak e ticaret yapmak için bir şirket kurduğunuzu varsayarsam herhangi bir odaya kayıt yapmanız gerekmiyor.
- Fatura, tahsilat makbuzu ve kaşe yaptırma maliyeti: 300-350 tl
Gördüğünüz gibi şahıs şirketi kurmak için cebinizde 1000-1500 tl gibi bir miktar para olmalı. Ancak tüm bunlar şahıs şirketi kurma maliyeti idi. Bir de şahıs şirketi kurduktan sonra bu şirketin düzenli olarak giderleri olacak. Nedir bu şahıs şirketi giderleri;
Şahıs Şirketinin Aylık Giderleri
- Geçici vergi beyannamesi,
- 3 aylık periyotlarla verilmesi gereken muhtasar beyannamesi,
- Geçici vergi beyannamesi,
- Aylık K.D.V beyannamesi,
- Muhasebeci bedeli,
- Bağkur primi,
- Eğer gösterdiğiniz çalışma adresi sizin değilse kira bedelinin %25 i olacak şekilde stopaj(her 3 ayda bir) (iş yeri adresine ait tapunuz var ise stopaj bedeli ödemezsiniz!),
- Fatura bastırma vs kırtasiye giderleri
- Gelir vergisi beyannamesi(Yılda bir defa).
Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gereken Belgeler
- Vergi dairesi veya internet üzerinden alınabilen başvuru formu,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- İmza beyannamesi(Noter onaylı),
- Vesikalık Fotoğraf,
- İkametgah belgesi,
- Kira sözleşmesi,
E Ticaret Hakkında Bilinmesi Gerekenler: Soru ve Cevap ile Özet:
-E ticaret için şirket kurmak gerekir mi?
Evet
- Şahıs Şirketinde Bağkur Zorunlu mu?
Evet
- E ticaret vergi levhası nasıl alınır?
E ticaret için ayrıca vergi levhası alınmaz. E ticaret yapmak için şahıs şirketi kurar ve ona ait bir vergi levhası alırsınız.
- Şahıs şirketinin aylık gideri ne kadar?
Bunu söylemek mümkün değil. Çünkü yapacağınız satışa göre ödemeniz gereken gelir vergisi ile Kdv farklılık gösterecektir. Ancak sabit maliyetler arasında, muhasebeci bedeli, fatura koçanı bastırma, 3 ayda bir stopaj bedeli sayılabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder