Arama Motorlarında İlk Sayfada Nasıl Yer Alırım: Black Hat ve White Hat Seo Taktikleri

  Arama Motorlarında İlk Sayfada Nasıl Yer Alırım: Black Hat ve White Hat Seo Taktikleri

Arama motoru sonuçlarında hedeflediğimiz anahtar kelimelerde ilk sayfanın ilk sıralarında yer almak tüm dijital pazarlamacıların hedefidir. Bunun için bir çok teknik mevcut. Bunların başında da Black Hat ve White Hat teknikleri gelmekte. Peki ama Black Hat ve White Hat seo teknikleri arasındaki farkı biliyor musun? Cevabın hayır ise seo(search engine optimization / arama motoru optimizasyonu) üzerine yaptığın tüm çalışmalar boşa gidebilir. Black Hat Seo taktikleri şanslıysan kısa zamanda sonuç verebilir. Ancak zamanla bu yöntemler ters etki yaratır ve sıralamada arka plana düşer hatta arama motorları tarafından kara listeye alınarak arama sonuçlarında asla gösterilmezsin. Eğer bir Seo kahramanı olmak ve hem arama motorları hem de kullanıcılar tarafından ilgi görmek istiyorsan;


arama motorlarında ilk sayfada nasıl yer alırım Black hat ve white hat seo teknikleri

  1. Marka itibarını koru,
  2. Domain otoriteni artır,
  3. Daha fazla trafik çekme işini zamana bırak...
   Sonrasında white hat olarak tabir edilen diğer bir değişle İnternet dünyasında yasal diyebileceğimiz tekniklere ihtiyaç duyacaksın. Bu içerikte black hat ile white hat olarak tabir edilen tekniklerin arasındaki farkı açıklayacak, arama sıralamasında yükselmek uğruna yapabileceğiniz ancak kesinlikle kaçınmanız gereken şeylerden bahsedeceğim. Sonunda günde yüzlerce hatta binlerce ziyaretçiyi sitenize ulaştıracak olan SEO'nun en etkili ve en yasal kullanımı hakkında aydınlanmış olacaksın.

   İlk olarak White Hat ve Black Hat Seo hakkında insanların kafasında yaygın olarak bulunan soruları cevaplayarak başlayalım. 

White Hat Seo Nedir?

   Pratikte White Hat Seo diye bir tanım bulunmamaktadır. Diğer bir değişle Google'ın onayladığı teknikleri kullanarak yapılan standart SEO çalışmalarını kapsar. Ancak kötü niyetli ve korsan yöntemlerle yapılan SEO çalışmalarında Black Hat denildiği için buna karşılık standart prosedürlerle yapılan Seo çalışmaları white hat olarak tanımlanmıştır. White hat seo tekniklerinde;

  • Kullanıcının site içerisinde kolay yön bulması daha doğrusu içeriklerinize kolayca ulaşması hedeflenir,
  • Sayfa yüklenme hızının optimum düzeyde olması hedeflenir,
  • Anahtar kelime araştırması yapılarak, bu anahtar kelimelerin yardımıyla oluşturulacak içerik optimize edilir, 
  • Yüksek kaliteye sahip sitelerden backlink almak amaçlanır.
   Ve bunun gibi sayabileceğimiz pek çok faktör white hat seo tekniklerinin çalışma alanına girer. White hat seo tekniklerini black hat seo tekniklerinden ayıran unsurlar nedir?

  • White hat seo tekniklerinde öncelikle kullanıcılara odaklanılır, ikinci olarak ise arama motorlarına,
  • Optimizasyona uzun vadeli bir yaklaşım getiriyor. Daha doğrusu yapılan SEO çalışmalarının sonucu uzun vadede sonuç veriyor.
   White hat seo teknikleri kullanılarak yapılan optimizasyonlar google tarafından onaylanır. Bir diğer değişle, yapmış olduğunuz white hat seo teknikleri sonucu Google tarafından cezalandırılmazsın.  

Sermayesiz internetten para kazan

Black Hat Seo Nedir?

   Black Hat Seo arama motorlarıyla oynayarak onların içerisinde var olan algoritmalardaki zayıflıklardan yararlanan bir tür hile veya hilelerdir. Black hat yöntemlerinin öncelikli amacı arama motorlarını aldatmaktır. Kullanıcılara ve onların ihtiyaçlarına cevap vermek adına içerik oluşturmaktan ziyade arama motoru algoritmalarını kandırarak arama sonuçlarında öne çıkmaya çalışır. Bu stratejinin kullanılması, sitenin Google tarafından cezalandırılmasına neden olacaktır. Bu yüzden oldukça riskli yöntemlerdir.

Kuralları Çiğnerseniz Ne Olur?

   Aklına şöyle bir soru takılmış olabilir: Eğer Google onaylamadığı bir SEO davranışı görürse ne olur? Genellikle google algoritmalarını değiştirir. Böylece bu teknikler daha doğrusu Black Hat Seo teknikleri artık çalışmaz. Google'ın değişen bazı algoritmalarını seninle paylaşmak istiyorum:
  • Florida: Anahtar kelime doldurmayı cezalandırır,
  • Panda: İçerik çiftliklerini cezalandırdı
  • Penguen: Belli bağlantı uygulamalarına ceza veren algoritma

Black Hat Seo Yöntemlerinin Google Tarafından Cezalandırılması:

   Google'ın black hat seo yöntemleri ile kural dışı davranışları ele almasının diğer bir yöntemi, kural dışı olan bu sayfaları bireysel olarak kapatmasıdır. Eğer site trafiğinde beklenmedik miktarda düşüş gördüysen veya sitendeki sayfaların belirli bir kısmı arama sonuçlarında gösterilmiyorsa bu site sayfalarının Google tarafından cezalandırıldığının bir göstergesi olabilir. Çoğu kullanıcı cezalandırıldığını Google Search Console'dan öğrenir. Burada, Google sitene karşı manuel bir hareket olduğuna karşı seni bilgilendirir. Bu google'ın sana bir sorun olduğunu söyleme yöntemidir. Bu sana o sorunu halletme şansını da verir. Tabi bu durumda arama sonuçlarındaki sıralaman düşürülecek.  Sorunun ne olduğunu anladın ve onu çözdün öyle mi? Bu durumda Google'dan siteni tekrar kontrol etmesini ve sıralamanızı geri yüklemesini istemek için yeniden değerlendirme isteği gönderebilirsin.

   Daha ciddisi, Black Hat Seo tekniklerinin kullanılması arama sıralamasındaki yerini kaybetmekle sonuçlanabilir. Google, kuşku uyandıran Seo davranışlarını elemek için bir çok durumda algoritmasını değiştirdiği zaman birinci sırada bulunan bir siteyi bir kenara atabilir. Bu da sitenin görünülürlüğü, sitenin otoritesi ve sitenin trafiği üzerinde kaçınmak isteyeceğin bir etkiye sahip olur. Tabi bu tür olumsuzlukları fark edip, bunları düzeltirsen, Google'a tekrar inceleme talebinde bulunabilirsin.

   Son olarak şu konuda da seni uyarmak isterim. Siten arama sonuçlarından tamamen kaldırılabilir veya banlanabilir. Bu da organik olarak kullanıcıların size erişimini kesen aynı zamanda satışlarınızı yok eden bir ölüm öpücüğü olarak tanımlanabilecek bir sorundur. Gerçi banlanma çok nadir görülür ancak banlanma şüpheli SEO tekniklerinden ötürü uygulanmışsa, bu durumda tüm yaptığınız Seo yöntemlerini silip tekrar White Hat Seo tekniklerini uygulayarak Google'a tekrar inceleme talebinde bulunmalısınız. Evet Black Hat Seo tekniklerinin nelere neden olabileceğinden bahsettiğimize göre şimdi bu tekniklere kısaca göz atabiliriz:



 Kaçınmanız Gereken 10 Black Hat Seo Taktikleri

   Bu bölümde Black Hat Seo tekniklerinin en çok kullanılanlarından bahsedeceğim. Ancak google tarafından gönderilen trafiğin kesilmesini istemiyorsan bu yöntemleri sitende denemekten kaçınmalısın. Hatta kullanmış isen sitene dönüp bunları derhal düzelt derim sana... Neyse lafı fazla uzatmadan şu Black Hat Seo taktikleri neymiş bir bakalım:

1. Anahtar Kelime Doldurma:

   Anahtar kelime doldurma,  belirlemiş olduğun anahtar kelimeleri içeriğin olur olmadık her yerinde kullanarak içeriği arama motorlarında daha üst sıralara çıkarmak için kullanılan tekniklerden biridir. Tabi bu davranış içeriği okunamaz hale getirir. Google tarafından bunların kullanım sıklığı bir algoritma tarafından değerlendirilir ve sonuçta içeriğiniz arama sıralamasında düşürülür. Hadi Google'ın vermiş olduğu örneğe bir göz atalım. 

"We sell custom cigar humidors. Our custom cigar humidors are handmade. If you’re thinking of buying a custom cigar humidor, please contact our custom cigar humidor specialists at custom.cigar.humidors@example.com."  
   Sanırım yukarıdaki örnekte "cigar humidors" anahtar kelimesi dikkatinden kaçmamıştır. Gördüğün gibi bu kelime grubu anahtar kelime olarak belirlenmiş ve yerli yersiz her yerde kullanılmış. Eğer çalıştığın Seo uzmanı belirlemiş olduğun anahtar kelimeleri "meta description" alanına doldurmanı istemişse veya içeriğinde yoğun oranda kullanmanı tavsiye etmişse, bence Seo uzmanı olduğunu iddia eden bu kişiyi hemen kovalamalısın... Ardından anahtar kelimelerini tek tek tespit etmeli ve içeriğini doğru bir şekilde optimize etmelisin.

2. Otomatikleşmiş Spam Yorumlar:  

   Bir diğer black hat yöntemi ise otomatikleştirilmiş spam (istenmeyen) yorumlardır. Eğer kendine ait bir blog siten varsa bu tür yorumlara denk gelmiş olabilirsin. Bu yorumlarla amaç sitenizi ziyaret eden kişilerin kendi bloğuna veya kendi ürününe tarfik yaratmaktır. Bu yorumlar çok fazla kaynak kodu kullandığı için (malum yazılımlar aracılığı ile bu yorumlar sitenize eklenir.) bu google tarafından tespit edilerek sitenizin sıralamasını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu tür yorumları engelleyen yazılımlar kullanarak bu belayı başınızdan def etmelisiniz. Bunun için kullanılabilecek programlar arasında wordpress'in akisment eklentisidir. Bir diğer kullanabileceğiniz uygulama ise Google'ın ReCaptcha uygulamasıdır. Böylece spam yorumları engelleyebileceğiniz uygulamalarada değinmiş olduk. Tamam da bu kullanıcıların yaptığı bir şey. Bu nasıl oluyorda spam olarak algılanıyor? Bunun benimle ne ilgisi var ki? Demeyin. Çünkü bazı blog yazarları da bu tür yorumları bloglarına ekleyerek veya bu yorumlara izin vererek google'ın kendilerini üst sıralara taşımasını bekler. Ancak bu sanıldığı etkiyi yaratmaz ve sıralamada arka plana düşerler.   

3. İçerik Kazıma:

   Bir başkasına ait rss beslemesinin alınması yöntemidir(özellikle metin içerikli olanlarının). Bu içeriği kendi sitelerinde yayınlayarak bir tür içerik hırsızlığı yapmış olurlar. Daha sonra bu içerik belirli bir konuyu veya belirli anahtar kelimeleri kapsayacak şekilde yeniden işlenerek black hat yöntemini uygulayan kişi tarafından kendi bloğunda yayınlanır. Google bu tür black hat yöntemlerini de cezalandırır. Eğer sitende rss barındırıyorsan, Google'ın orjinal içeriğini nerede barındırdığını bilmesi için kanonik bağlantıları kullanmayı unutma!!!

4. Cloaking / Örtme - Gizleme:

   Cloaking veya örtme işlemi kullanıcının gördüğü şey ile arama motoru örümceklerinin gördüğü şey arasında bir fark olması durumudur. Bu biraz karışık geldi değil mi? Hadi biraz daha konuyu açıklayalım. Diyelim ki bir siteyi ziyaret ettiğin sırada, o sitede baktığın şey bir resim iken bunun html kodlarına bakıldığında ise bir text görünür. Diğer bir değişle senin bir resim olarak gördüğün şey arama motoru örümceği için sadece bir metinden ibaret.

5. Gizli Metin:

   Gizli metin de cloaking ile ilişkili bir durumdur. Burada site içerisinde yazılı olan metin sitenin backround rengi ile eşleştirilerek, metin kullanıcı tarafında görünmez hale getirilir. Elbette bu her zaman black seo tekniği olarak kullanılmaz. Bazen bu method okuyucuların metinle etkileşimini artırmak adına da kullanılabilir.



6. Landing Page / Giriş Sayfaları:

  Landing page veya giriş sayfaları site kullanıcılarını bir ürünün sayfasına yönlendirmek amacıyla oluşturulan sayfalardır. Aynı içerik farklı tarzlarda kullanıcıya gösterilerek ürün sayfasına yönlendirme yapılır. Bu sayfalar herhangi bir değer sunmazsa, bu sayfayı oluşturanlar google tarafından cezalandırılır. 

7. Sinsi Yönlendirmeler:

   Başlık biraz ürpertici mi oldu? Yok yok bence yerinde bir kullanım. Nedenini açıklayayım. Yönlendirme işlemi kaynak sitenizden kaldırıldığında veya yer değiştirildiğinde veya sitenizin tümüyle yeni bir domaine taşındığında kullanıcılarınızı doğru sayfaya göndermek için kullanabileceğiniz en iyi çözümlerden biridir. Ancak bu yöntem black hat seo'da kötüye kullanılabilir. Google bu durumu "Sinsi yönlendirme" olarak adlandırır. Arama motoru bir şey görürken site ziyaretçisi başka bir şey görür. Ya da bazı kullanıcılar normal içeriği görürken bir başka kullanıcı spam bir site görür.

8.Bağlantı Şemaları:

   Arama motoru sıralamanızı yapay olarak artırma girişimi Black Hat Seo tekniği olarak adlandırmıştık. Google'ın gerçekten nefret ettiği bu black hat seo tekniklerinden birisi de bağlantı şemalarıdır. Peki bu bağlantı şemaları tam olarak nedir?
  • Ücretli bağlantılar içeren postlar da dahil olmak üzere bağlantı satın alma ve satma,
  • Bir bağlantı değişiminin parçası olarak başkalarıyla aşırı çapraz bağlantı kurma,
  • Anahtar kelime yönünden zengin metin içeren konuk yayınlama ve makale pazarlaması,
  • Bir program ve uygulama aracılığıyla otomatikleştirilmiş bağlantı oluşturma.
Her neye mal olursa olsun bu tür Black Hat Seo tekniklerinden uzak durun...
Link Şeması

9. Zayıf Affiliate İçeriği:

   Affiliate programlarına katılan bir çok kişi sık sık affiliateler için mevcut olan promosyonel  içerikleri sitelerinde yayınlarlar. Ancak networkünüzün sunduğu içerikleri aynen sitenizde yayınlayacak olursanız, site ziyretçileriniz için bu içerik oldukça zayıf görünür. Ayrıca bu içerik bir çok site sahibi ya da affiliate pazarlamacı tarafından kullanılacağı için de pek tavsiye edilen bir içerik oluşturma yöntemi olmayacaktır. Elbette aklına şu soru takılabilir: "İyi de bunun neresi black hat seo taktiği ki?". Açıklayayım. Asıl ürün sahibi bu içeriği oluşturup yayınladığında google tarafından orjinal içerik olarak belirlendiği için sizin ikinci kez bu içeriği yayınlamış olmanız google tarafından aslının kopyası olarak değerlendirilecek ve arama sonuçlarında ilk sırada yer almayacaktır. Affiliate pazarlamacı olarak bu sorunu aşmak için orjinal içerik üretmeye, müşteri yorumlarını sitenizde daha doğrusu içeriğinizde barındırmaya, müşterilerden gelen oylamaları yayınlamaya hatta mümkünse rakip ürünlerle kıyaslama yaparak pazarladığınız ürünü ön plana çıkararak içeriğinizi farklılaştırmaya gayret edin.

10. Kötü Niyetli Site Davranışı: 

   Kötü niyetli davranışta bulunan siteler Black Hat Seo kapsamında google tarafından cezalandırılacaktır. Peki bu kötü niyetli davranışlar nelerdir?

  • Sayfadaki elemanların davranışının değiştirilmesiyle kullanıcıları manipüle etmek(Böylece kullanıcılar kendilerini umdukları yerin dışında bir sayfada bulabilirler kendilerini ).
  • Reklam davranışlarını değiştiren yazılımları kullanıcıların izni olmaksızın kullanıcının bilgisayarına indirmek.
  • İstenmeyen yazılımları, trojenleri veya virüsleri içeren yazılımları kullanıcı bilgisayarına kurmak
  • Kullanıcıdan izin almaksızın kullanıcıların arama tercihlerini veya ana sayfasını değiştirmek.
Eğer böyle bir davranışla karşılaşırsanız bu davranışta bulunan siteyi google'a giderek şikayet ediniz. Yukarıdaki yöntemlerin tümü Black Hat Seo teknikleridir. Bir ceza ile karşılaşmamanız ve arama sonuçlarındaki yerinizi olumsuz yönde etkilememek için bu yöntemlerden kaçınmalısınız. Peki ama dürüst bir çalışma yürüterek arama sonuçlarında üst sıralarda olmak için yapılacak yöntemler nelerdir? Hadi şimdi de White Hat Seo taktik ve tekniklerine göz atalım:

Black hat seo ile white hat seo arasındaki farklar

White Hat Seo Teknikleri Nelerdir?

   Tipik olarak White Hat Seo teknikleri içerik üretmeyi ve bu içeriği optimize etmeyi amaçlar. Böylce arama motoru örümcekleri yerine  kitleye erişmeyi hedefler. Artısı, insanlar yarattığın içeriği beğenirlerse bu arama sonuçlarındaki sıralamayı olumlu yönde etkiler. Burada kanıtlanmış bazı White Hat Seo taktiklerini paylaşacağım. Bunları dilediğince kullanabilirsin.

   Öncelikle insanların ilgilendiğini bildiğin içerikleri oluşturmalı ve anahtar kelime araştırmasını yapmalısın. Lsi anahtar kelime araştırması yaparak kullanacağın anahtar kelimelerin varyasyonlarını belirlemeli ve bu varyasyonları içeriğine eklemelisin. Belirlediğin anahtar kelimeleri başlıklarda ve alt başlıklarda kullanmayı unutmamalı, ayrıca içeriğine ilişkili resimler ekleyerek içeriğini daha dikkat çekici yapmalısın. 

   Oluşturacağın içerikler kopyala yapıştırdan ibaret olmamalı. Olabildiğince kendinden bir şeyler katmalısın. Ayrıca oluşturacağın içerik detaylı olmalı. Toplam kelime sayısını 1000-1100 kelimenin altına düşürme. Odaklandığın anahtar kelimelerin sayısı toplam kelime sayısının %15 ile %20 si arasında olmalı. Bunu abartacak olursan hem kullanıcıyı tekrarlarla sıkmış olursun hem de içeriğin oldukça tekrara düşer. Elbette google'da belirli kelimelerin çok sık kullanıldığını belirleyerek sıralamada seni aşağıya düşürür. 

   Hem dahili hem de harici kaynaklara link verirken, bu linklerin otorite sahibi linkler olmasına ve içerikle uyumlu olmasına özen gösterin. Vereceğiniz linkler arama sonucu sıralamasında üst sıralara çıkmanız için oldukça kritik önem arz ediyor.

   Otorite sitelerde içerikler oluşturun ve bu içeriklerde sitenize back link verin. Sitenizin otorite siteler üzerinden link verilmesi, sitenizi de zamanla otorite bir site haline getirir.

   Yoast gibi seo araçları kullanarak sitenizi hatta içeriğinizi SEO için optimize edin. Sizin gözünüzden kaçan unsurlar emin olun bu yazılımların gözünden asla kaçmıyor. 

   Son olarak dikkatinizi çekmek istediğim bir konu daha var. Kullanıcı deneyimini asla göz ardı etmeyin. Böylece içeriğinizi online bulan ziyaretçiler sizin sıkı bir takipçiniz olacaktır. Sitenizi mobil cihazlar için optimize etmeyi de unutmayın... Son olarak beni Youtube'da ve Facebook'ta yalnız bırakmaz ve takip ederseniz çok sevinirim. Bloğumda yer alan tüm içeriklere buradan erişebilirsin.   

  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amazon Satış Ortaklığı Nedir Nasıl Yapılır?

Anahtar Kelimelerin Önemi ve Rekabetçi Anahtar Kelimeleri Bulmak

Dropshipping Nedir - Dropshipping Nasıl Yapılır ?

Satış Ortaklığı Nedir - Satış Ortaklığı İle Online Nasıl Para Kazanılır? - Satış Ortaklığı Veren Siteler ve Networkler

Amazon İle E-Ticarete Atılmak

İnternetten Para Kazanma Yöntemleri

Pinterest Nedir - Pinterest Nasıl Kullanılır - Pinterest İle Para Kazanmak

EIN Numarası Nedir, EIN Numarası Neden ve Kimler İçin Gereklidir?

Backlink Nedir Backlink Alabileceğiniz En Kaliteli Türk ve Yabancı Siteler